Hlavní obsah

Soud byl k pašerákům exktáze neobvykle shovívavý

Právo, Novinky, Petr Knoetig
BRNO

Výrazná úleva byla patrná na tvářích čtveřice obžalovaných, kterým ve středu senát Krajského soudu v Brně vyměřil nad očekávání mírné tresty. Hlavním obžalovaným byl 41letý Američan Marc Paul Blisak, kterému soud vyměřil tříletý pobyt ve věznici s ostrahou. Jeho další čtyři komplici dostali jen podmíněné tresty.

Foto: Jiří Smutný

Třicítka začíná již v Židlochovicích

Článek

Tyto tresty byly překvapením nejen pro státní zástupkyni, která žádala pro Blisaka 11 let a pro ostatní nepodmíněné tresty, ale i pro obžalované. Petr Fabičovič a Petr Chmela dostali tři roky vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let. Zdeněk Parma dostal dvouletý trest s odkladem na tři roky a Kamila Fabíková pouhý rok s odkladem na zkušební dobu jednoho roku.

"Soud při rozhodování vycházel především z doznání obžalovaných, kteří přiznali, že Blisak dovezl do ČR 26 tisíc tablet extáze, kterou pak přes další komplice prodávali na jižní a severní Moravě. Kolik toho skutečně prodali, se zjistit nepodařilo. Polehčující okolnost je doznání obžalovaných, jejich lítost, dobrá pověst a to, že pracují nebo studují," uvedla předsedkyně senátu Dana Kancírová.

Podle ní není navíc extáze tak těžká droga, aby soud vyhověl státní zástupkyni a uložil tvrdé tresty. "Extáze je na seznamu zakázaných látek, ale je to látka, která stimuluje pohodu a výkon. Nemá žádné abstinenční účinky pro konzumenty," dodala soudkyně.

Vyhlášení rozsudku se nezúčastnil Zdeněk Parma, který soud požádal, aby jednal v jeho nepřítomnosti. Všichni ostatní si očividně oddechli a ani po vynesení trestů nechtěli nic komentovat. "Já přiznávám, že jsem tablety z Holandska dovezl. Víc jak 26 tisíc jich však nebylo," přiznal Blisak.

Zadrželi ho i s drogou

Američana, který byl hlavou bandy, sledovali policisté z expozitury Národní protidrogové centrály v Brně delší dobu a zadrželi ho 12. června 2003, když překročil česko-německý hraniční přechod v Rozvadově.

V autě mu celníci objevili 14 300 tablet, které měl rozdělené do několika  balíčků. Krátce po něm byli zadržení i další spolupachatelé. "Je to nepřiměřeně nízký trest a já se rozhodně proti němu odvolám k Vrchnímu soudu v Olomouci. Jsem přesvědčená, že vozit do ČR drogy je velmi těžký zločin, který by neměl být potrestaný tak mírně. Jsem z toho docela šokovaná," uvedla po vynesení rozsudku státní zástupkyně Eva Žďárská.

Všichni obžalovaní se po dohodě s obhájci vzdali práva na odvolání. Marc Paul Blisak si trest odpyká v ČR, protože tu má ženu, milenku a tři děti. Soudci ho z rodinných důvodů nevyhostili. Jaká však bude konečná výše trestu, rozhodne až odvolací soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám