Hlavní obsah

Soghojan definitivně dostal 22 let za objednanou vraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze v úterý s definitivní platností potvrdil údajnému „vorovi v zakoně” Andraniku Soghojanovi, který si podle obžaloby objednal vraždu arménského podnikatele, dvaadvacetiletý trest vězení. Muž, který byl po prvním osvobozujícím rozsudku propuštěn z vazby, je v zahraničí. Odvolací soud také potvrdil tresty od 12 do 18 let dalším čtyřem jeho spoluobžalovaným.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andranik Soghojan po osvobozujícím rozsudku

Článek

Při Soghojanem organizovaném vražedném honu byl podle spisu omylem zavražděn jiný člověk a další byl pobodán.

Soghojan je podle policie "vorem v zakoně", tedy vysokou kriminální autoritou zločineckých skupin ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Vraždu podnikatele si údajně objednal v roce 2007. Najatý vrah podle spisu nejprve omylem na Václavském náměstí v Praze pobodal jiného muže a o několik dnů později, opět omylem, usmrtil řidiče společnosti Sazka.

Zastřelen otec dvou dětí

Na likvidaci arménského podnikatele se prý dohodl Soghojan s Gilanim Alijevem. Ten pak zajištěním vraždy pověřil Magomeda Alijeva, který si na čin sjednal Ukrajince Timura Treťjakova a 13. listopadu 2007 ho dovezl na Václavské náměstí. Tam Treťjakov napadl nožem jiného Arména, kterému nakonec zachránil život rychlý lékařský zákrok.

O 14 dní později se Treťjakov pokusil provést vraždu znovu. Od Magomeda Alijeva údajně dostal střelnou zbraň a od Arsena Arakeljana a Arsena Kakosjana informaci, že nepohodlný Armén bydlí na Vinohradech a jezdí luxusním vozem Bentley. Treťjakov se ale i tentokrát spletl a zastřelil pětadvacetiletého otce dvou dětí, který na Vinohrady shodou okolností přijel s luxusním vozem ředitele společnosti Sazka.

vor v zakoně

Tímto titulem se označuje hlava zločineckého gangu, tzv. zloděj ze zákona. Zákonem se v tomto případě myslí speciální norma vytvořená zločinci.

Tento člověk je většinou zkušený „mafián", který řídí podsvětí. Podle „zakona“ nesmí být ženatý, mít děti, nesmí být nikde zaměstnán, žije pouze z peněz získaných zločinem. Pojem pochází z ruštiny, na území bývalého SSSR také těchto vorů v zakoně působí nejvíce.

Kromě vedení organizace má leckdy za úkol urovnávat spory mezi zločineckými gangy, případně pomáhat jejich členům a také vychovávat nástupce.

Najatého vraha Treťjakova soudy potrestaly 22 lety vězení. Prvostupňový soud Soghojana a další čtyři muže již dvakrát osvobodil, odvolací soud však případ vždy vrátil k novému projednání. Odsuzující rozsudek si pětice obžalovaných vyslechla až poté, co kauzu dostal na starosti jiný soudce.

Reklama

Související články

Vora v zakoně budou soudit jiní soudci

Městský soud v Praze přehlížel nebo jednostranně hodnotil důkazy v kauze tzv. vora v zakoně. Osvobození Andranika Soghojana (44), podezřelého z organizování...

Výběr článků

Načítám