Hlavní obsah

Sochu maršála Koněva v Praze někdo natřel narůžovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Socha sovětského maršála Ivana Stěpoviče Koněva v Praze 6 změnila z poloviny svoji barvu. Kalhoty a část pláště mu natřel neznámý pachatel narůžovo. Městská část nátěr ze sochy již odstranila. Minulou neděli zase umělecká studentská skupina přemalovala Lennonovu zeď v Praze 1 na bílou barvu.

Foto: ÚMČ Praha

Sochu maršála Koněva přemaloval napůl narůžovo neznámý pachatel.

Článek

"Socha je natřena od pasu dolů růžovou barvou. Nyní budeme zjišťovat, kolik nás odstranění barvy bude stát a jak budeme dál postupovat," řekl mluvčí radnice Adam Halmoši.

V minulosti se prý na soše, která stojí na náměstí Interbrigády v Bubenči, graffiti objevovalo. "Nikdy ale v takovém rozsahu," dodal mluvčí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Barevných kostkovaných kalhot se v minulosti několikrát dočkala rovněž socha budovatele u stanice metra C Chodov. Známé je rovněž polistopadové přetření tanku na náměstí Kinských narůžovo, jehož autorem byl výtvarník David Černý.

Přemalována byla minulý týdnen v neděli také Lennonova zeď na Velkopřevorském náměstí. K tomu se přihlásila umělecká skupina Pražská služba.

Maršál Ivan Stěpanovič Koněv (1897–1973) byl ruský vojevůdce a sovětský maršál. Na konci 2. světové války se podílel mimo jiné na osvobození Prahy, části Polska, Slezska nebo Saska. Vedl ale také krvavé potlačení povstání v Maďarsku a působil v Berlíně v době výstavby Berlínské zdi.

Reklama

Výběr článků

Načítám