Hlavní obsah

Smrt nebyla následkem nehody. Milión za citovou újmu otec cyklisty Štybara nevysoudil

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Miliónového odškodnění za citové strádání a 15 tisíc korun za náklady pohřbu se u tachovského okresního soudu domáhal Zdeněk Štybar starší v souvislosti se smrtí své matky, kterou přičítal následkům dopravní nehody z podzimu 2014. Neuspěl. Soudkyně Kateřina Edlová v pátek rozhodla, že úmrtí 78leté ženy není přímým následkem nehody.

Viník autonehody David Kasič má zaplatit Štybarovi sto tisícVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Štybarovi  přiznala  jen 100 tisíc korun za zranění, která seniorka utrpěla po střetu s vozidlem.

Otec trojnásobného světového šampióna v cyklokrosu a současného úspěšného silničního cyklisty podal žalobu s nárokem na peněžitou satisfakci na Davida Kasiče (23), který ženu přecházející vozovku mimo přechod srazil autem. Chodkyně skončila v nemocnici se zlomenou holenní, lýtkovou a pažní kostí. Rok po úrazu zemřela na bakteriální infekci.   

„Soud dospěl k závěru, že žalovanému lze přičíst pouze újmu, která spočívá v závažném ublížení na zdraví, ale nikoliv již újmu spočívající ve smrti poškozené,“ uvedla Edlová.

Když jsem po půl roce dostal znovu soudní obsílku a zjistil jsem, že po mě chce pan Štybar milión korun, roztřásla se mi kolena.
obžalovaný Kasič

Podle ní zranění, která žalovaný poškozené způsobil, nebyla smrtelná. „Ve většině případů končí taková zranění uzdravením s více či méně trvalými následky.  Z lékařských zpráv vyplynulo, že pět měsíců po úraze stále probíhalo úspěšné hojení zlomeniny a nic nenasvědčovalo následnému sledu událostí,“ pokračovala soudkyně.

Upozornila také na zdravotní stav poškozené před úrazem. „Trpěla celou řadou onemocnění, která nesouvisela s jejím věkem, a tudíž byla nepředvídatelná,“ podotkla Edlová.

K tíži Štybara jde podle soudkyně i to, že přestože se domníval, že za smrt matky je odpovědný viník nehody, nesouhlasil s pitvou, která jako jediná mohla objasnit bližší příčinu smrti. „S ohledem na absenci pitvy není zřejmé, kdy a jakým způsobem se infekce do těla poškozené dostala,“ vysvětlila Edlová.

Chvilka nepozornosti

Podle soudního znalce Pavla Mandyse existuje široká škála možností od zanesení infekce při úrazu nebo v průběhu ošetření v nemocnici až po skryté ložisko, které nemělo souvislost s dopravné nehodou.

„Nikomu bych nepřál, co jsme si po té nehodě jako rodina zažili. Trest, který tento člověk dostal, je nedostatečný. Takže já to prostě nemůžu nechat jenom tak, aby mu to prošlo,“ prohlásil Zdeněk Štybar starší, proč podal na Kasiče žalobu.

Sám Kasič vinu na nehodě, která se stala ve Stříbře, uznal. „Jsem si vědom toho, že jsem udělal chybu. Byl jsem za ni také potrestaný, Dostal jsem podmínku a rok zákaz řízení. Nejsem žádný silniční pirát, před jízdou jsem nepil žádný alkohol a ani nepřekročil povolenou rychlost. Stalo se to mimo přechod, na chviličku jsem pozornost upřel na poskakující děti na chodníku, a když jsem podíval zpátky dopředu, stála přede mnou chodkyně. Už jsem nestačil zareagovat,“ uvedl mladík.

Místo miliónu sto tisíc 

Trest tehdy přijal a celou záležitost bral za uzavřenou. „Když jsem po půl roce dostal znovu soudní obsílku a zjistil jsem, že po mě chce pan Štybar milión korun, roztřásla se mi kolena. Úplně jsem se z toho sesypal, už ani nepočítám, kolik nocí jsem z toho nespal,“ reagoval Kasič.

S pátečním rozsudkem mu tak trochu spadl kámen ze srdce. „Dát sto tisíc je něco jiného než milión. Ale stejně moc dobře nechápu, proč musím panu Štybarovi platit za úraz způsobený nehodou, když už mu pojišťovna za to vyplatila několik set tisíc korun,“ dodal mladík.

Do předmětné dopravní nehody byla podle Štybara jeho matka na svůj věk v pohodě a dokázala se sama o sebe bez problémů postarat. „Po tom úraze už byla odkázaná na každodenní péči. Od doby, co ji pustili z nemocnice, jsem s ní byl každý den. Nemohl jsem ji nechat doma samotnou. Přes den ji navštěvovala manželka, já po práci. Často jsem u ní i přespával. Musel jsem jí být stále u ruky,“ popisoval soudu Štybar.

Péče o matku mu podle jeho výpovědi zabírala tolik času, že přestal normálně fungovat. „Nemohl jsem ani jezdit za synem na závody. Přemýšleli jsme o domě s pečovatelskou službou nebo o tom, že bychom ji z jejího bytu přestěhovali k nám do domu. Když jsme to mezi řečí prohodili, bylo z její reakce jasné, že chce být ve svém,“ prohlásil otec cyklisty.

Zda si podá odvolání, není jasné, na vyhlášení rozsudku nepřišel stejně jako jeho právní zástupce. Už při prvním jednání nesl přítomnost reportéra Práva v soudní síni velmi nelibě a před jednací síní ho dokonce verbálně napadl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám