Hlavní obsah

Smrt na faře na Olomoucku nebyla vražda, ale zabití. Obžalovaný dostal devět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Olomoucký soud v pondělí opět označil násilnou smrt muže na faře v Chudobíně na Olomoucku za zabití a obžalovanému Miroslavu Vepřekovi za to uložil trest devět let vězení. Muž byl původně obžalován za vraždu. Soud však po doplnění dokazování znovu v kvalifikaci zohlednil předchozí jednání napadeného, který na obžalovaného zaútočil jako první.

Foto: Petr Marek, Právo

Miroslav Vepřek u olomouckého krajského soudu.

Článek

Podobný trest krajský soud Vepřekovi uložil už loni v lednu, vrchní soud ale kvalifikaci změnil na vraždu spáchanou zvlášť surovým způsobem a trest mu zvýšil na 17,5 roku. Případ však vrátil na počátek Nejvyšší soud. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu.

V případu hraje hlavní roli otázka právní kvalifikace. Podle vrchního soudu šlo o vraždu spáchanou zvlášť surovým způsobem, poukázal na extrémní míru brutality, když Vepřek známého nejprve několikrát bodl nožem a nakonec ho umlátil pohrabáčem. Podle krajského soudu jsou naopak v tomto případě splněny podmínky trestného činu zabití. Zohlednil to, že Vepřek muže zabil až poté, co na něj poškozený zaútočil nožem.

"Dospěli jsme k závěru, že usmrtil jiného jednak v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného a zároveň v silném rozrušení způsobeném strachem o život," řekl soudce Martin Lýsek. Podle krajského soudu obžalovaný mohl oprávněně nabýt dojmu, že se útočí proti jeho životu. "Je tady útok poškozeného, v první fázi obrana pana Vepřeka, kterou přehnal, jak do času, tak do intenzity. Soud nezpochybňuje, že zemřel člověk a jakým způsobem. Byl to exces nutné obrany," uvedl soudce Martin Lýsek.

Vraždou na faře v Chudobíně se musí znovu zabývat krajský soud

Krimi

Podle něj 12 ran do hlavy pohrabáčem v této souvislosti nemá vliv na rozhodnutí, zda jde o zabití, nebo vraždu. Krajský soud na pokyn Nejvyššího soudu doplnil dokazování, které však nepřineslo nic nového. "Ani znalci nezjistili jiný motiv, proč by měl zabít poškozeného, kromě toho, že poškozený na něj zaútočil jako první," doplnil soudce.

Odsouzení za zabití požadovala také obhajoba, podle žalobkyně šlo naopak o vraždu. "Obžalovaný utrpěl jedno jediné zranění na hřbetu ruky, zatímco poškozený měl i na rukou značné množství zranění svědčících o tom, že se bránil. Původní obrana tak přešla v útok," uvedla státní zástupkyně Alice Ondrášková. "Exces nebyl z leknutí a zmatku, ale z toho, že měl obžalovaný na poškozeného vztek a pokračoval v útoku," mínila žalobkyně.

Tragédie se stala předloni v dubnu v budově farního úřadu. Vraždě předcházela potyčka mezi obžalovaným a šestadvacetiletým mužem. Podle obžaloby na Vepřeka nejprve zaútočil nožem druhý muž. Obžalovaný vzápětí uchopil také nůž a kamaráda opakovaně bodl.

Ubil muže na faře pohrabáčem. Extrémní brutalita, uvedl odvolací soud a zvýšil trest o osm let

Krimi

Poté ho udeřil pohrabáčem do hlavy, znalci nakonec ran spočítali 12. Způsobil mu vícero zlomenin lebky i otok mozku. Bezprostřední příčinou bylo zhmoždění mozku.

Za vraždu muži hrozilo původně až 20 let, za zabití v silném rozrušení nebo v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného je sazba tři až deset let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám