Hlavní obsah

Smetana odmítl ve vězení kontrolu, zbytek trestu tráví na samotce

Brno

Řidič Roman Smetana, který se vyhýbal nástupu trestu do vězení, a proto si musel odsedět 67 dní, je od minulého čtvrtka v samovazbě. Důvodem je, že se odmítl podrobit kontrole cel, která ve věznicích v Rapoticích probíhala. Uvedli to příznivci vězně na webu, který na jeho podporu vedou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Roman Smetana

Článek

„Ve čtvrtek 13. 12. zde probíhala celoústavní technická kontrola cel, měli jsme tedy vyházet všechny své věci na chodbu a podrobit se důkladné osobní prohlídce. (...) Odmítl jsem se podřídit tomuhle nesmyslu, především jsem pak odmítal se svléci a špulit holý zadek s odůvodněním, že mezi půlkami prostě nic nemám,“ popsali Smetanova slova na webu jeho příznivci.

Už mě přestalo bavit tohle zoo, pochybné autority vynucující si poslušnost, podrobování se nesmyslům.
Roman Smetana

Dozorci ho přesvědčovali, ale neustoupil, proto ho srazili na zem, klekli mu na záda, nasadili mu pouta a odvedli ho na samotku. Smetana tvrdí, že zásah byl pro něj velmi bolestivý a dozorci se mu „pochechtávali“. On sám prý nebyl nijak agresivní, jen stál a nereagoval na příkazy.

„S čímkoliv, co jsem v životě zažil, bylo toto zcela nesouměřitelné. To jsem posléze sdělil i veliteli zásahu panu Doleželovi, podle kterého však zásah brutální nebyl, a pokud si budu stěžovat nebo se soudit, tak si prý vždy užití takovéhoto násilí obhájí,“ uvedl Smetana.

Do vězení už nikdy nechce

Doplnil, že pokud by byl v budoucnu někdy odsouzen, nikdy do vězení nenastoupí v termínu a policii už se nevydá. "Už mě přestalo bavit tohle zoo, pochybné autority vynucující si poslušnost, podrobování se nesmyslům, které se skutečnou snahou o nápravu nemají nic společného, když navíc tuto nápravu nechci, nepotřebuji a odmítám," řekl.

Smetana si na postup dozorců bude stěžovat u Rady vlády pro lidská práva a také Výboru pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání (CPT) Rady Evropy.

Smetanův trest skončí v sobotu. Původně byl odsouzen za pomalování předvolebních plakátů k veřejně prospěšným pracím, ty ale odmítl vykonat, proto dostal trest vězení. Do něj odmítal nastoupit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám