Hlavní obsah

Slušný a přátelský kluk se v okamžiku změnil v násilníka, který málem zabíjel

Právo, Radim Vaculík

O tom, že krátký okamžik může nenávratně změnit život, se letos v červenci přesvědčila dvojice mladých lidí z jedné vesnice na Benešovsku. Do té doby bezúhonný a bezproblémový mladík tam při noční cestě domů svou kamarádku málem zardousil a poté bezvládnou znásilnil.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Teď mu hrozí až dvacet let za mřížemi či dokonce výjimečný trest, protože brutální útok byl kvalifikovaný jako pokus o vraždu. Případ začal tento týden řešit středočeský krajský soud.

Do osudné červencové noci přitom neměl dvaadvacetiletý Jan nikdy problémy se zákonem ani agresivním chováním, naopak o něm ostatní hovořili jako o slušném, přátelském klukovi.

Totéž si zřejmě myslela i jeho dvacetiletá kamarádka, která s ním a dalšími známými onoho letního večera popíjela v jednom baru a pak se rozhodla k noční pěší cestě domů do nedaleké vesnice ve společnosti kamaráda Honzy.

Najednou ji začal škrtit, neví proč

Ten dívku podle svých slov doprovázel a v klidu se bavili, i když později přiznal svou opilost a problémy se stabilitou. Netuší prý, „co jej to napadlo“, ale najednou se snažil kamarádku obejmout kolem ramen. Jenže kvůli podnapilosti podle Janova tvrzení pár upadl.

Poté nastal zmíněný okamžik zlomu − když prý vedle sebe mladík s dívkou leželi, začal ji z ničeho nic bezdůvodně škrtit. „Neumím si to vysvětlit,“ řekl později Jan policistům.

Rdoušení trvalo několik minut, až mladá žena upadla do bezvědomí. Do té doby naprosto normální kluk se najednou změnil v násilníka, kterého navíc utrpení dívky sexuálně vzrušilo.

Přežila rdoušení, které by jiné zabilo

Bezvládnou a bezbrannou kamarádku ležící na zádech proto podle své pozdější výpovědi svlékl a znásilnil. Když se Jan uklidnil, dostal prý strach z toho, co provedl.

Jenže místo toho, aby své oběti pomohl, zaběhl domů pro klíče od bratrova auta, vrátil se s nimi ke stále bezvládné dívce, nahou ji naložil do kufru a odvezl na několik kilometrů vzdálené opuštěné místo u bývalého kravína. Tam svou oběť podle obžaloby pohodil u silážní jámy a nechal v bezvědomí svému osudu.

Ten se ale nakonec obrátil alespoň částečně k mladé ženě čelem. V brzkých ranních hodinách se totiž probrala, přestože podle pozdějšího názoru lékařů podstoupila tak intenzívní rdoušení, které by mnohým jiným přivodilo smrt.

Dívce se pak podařilo dojít do blízké obce, kde se dočkala pomoci. O den později už seděl její mučitel ve vězení, kde je doposud ve vazbě.

Dívčina verze noční události však byla jiná, než uváděl mladík. Policistům sdělila, že ji kamarád z ničeho nic sám strhl na zem, a odmítla pachatelovo tvrzení, že ji na opuštěném místě nechal už při vědomí a s tím, že normálně dýchala. Poškozená si podle svých slov pamatuje nejprve škrcení a pak až probuzení na neznámém místě, kde ležela nahá a zcela sama.

Právo jména obou hlavních aktérů této závažné kauzy i místa, kde se vše odehrálo, zná, ale vzhledem k ochraně poškozené dívky se rozhodlo je nezveřejnit. O tom, že jde o velmi závažný a citlivý případ, svědčí i fakt, že soud hned v pondělí vyloučil z jednání veřejnost.

Stejně by však nikdo v jednací síni mladíkovo vysvětlení neslyšel, protože obžalovaný odmítl vypovídat. Ani teď prý ale netuší, proč tak brutální čin udělal.

Motivaci posoudí psycholog

To by ale měl osvětlit soudní znalec − klinický psycholog, kvůli jehož výslechu bylo jednání odročeno na 26. listopadu. Z toho, jak mladík svoje pro něj nevysvětlitelné jednání popsal na policii, se nedá vyloučit, že trpí nějakou sexuální deviací.

Ta se u něho mohla projevit náhle právě při osudném pádu s dívkou v náručí. Svou roli však sehrála i pachatelova opilost. Teď bude záležet na znalcích a na soudu, zda se zřejmě nově objevený deviant dostane ještě někdy na svobodu, anebo skončí po odpykání trestu v detenčním ústavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám