Hlavní obsah

Slovensko požádalo ČR o vydání mafiánského bosse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenské ministerstvo spravedlnosti v úterý požádalo Českou republiku o vydání údajného šéfa středoslovenského podsvětí Mikuláše Černáka. ČTK to sdělil mluvčí resortu Richard Fides. Černák, kterého v sobotu zadržela pražská policie, je nyní ve vydávací vazbě na Pankráci.

Foto: Petr Hejna
Článek

O jeho transportu do vlasti bude rozhodovat český soud a po něm ministr spravedlnosti. Okresní soud v západoslovenském Trenčíně vydal na zločince mezinárodní zatykač v pondělí.

Údajný boss podsvětí si má na Slovensku "odsedět" zbytek osmiapůlletého trestu kvůli vydírání podnikatelů, jehož se podle soudců dopustil spolu se svým gangem. Po polovině trestu ale požádal o předčasné propuštění a soud mu na základě dobrého chování vyhověl. Nejvyšší soud ale po stížnosti ministra spravedlnosti shledal Černákovo propuštění jako neopodstatněné a nařídil mu návrat do vězeňské cely. Mezitím ale trestanec uprchl do ČR, kde po svém zatčení dokonce chtěl žádat o politický azyl.

Pražský soud poslal zadrženého do vydávací vazby krátce po zatčení, Černák ale hned podal stížnost proti svému vydání k pražskému vrchnímu soudu. Zdůvodnil ji politicky motivovaným komplotem na Slovensku, vedeným vůči němu.

Zločiny mafiána

Soud s Černákem, který doprovázela mimořádná bezpečnostní opatření, byl médii označován za proces století. Údajný mafián byl původně odsouzen za vydírání a vraždu polského podnikatele k 15 letům vězení, po odvolání byl ale obvinění z vraždy zproštěn a trest mu byl zmírněn.

Život tohoto bývalého řidiče linkového autobusu a pozdějšího majitele soukromé bezpečnostní služby v Banské Bystrici byl považován okolím za provokativní a extravagantní. Pořádal totiž honosné oslavy a dokonce ve své vile choval tygry. Netajil se prý svými kontakty s policií a mnohdy byl označován za "nedotknutelného".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám