Hlavní obsah

Šli po něm kvůli vyznání. Zveřejněna podoba útočníka, který v Praze pobodal muslima

Praha

Kriminalisté sestavili identikit jednoho útočníka, který v sobotu napadl Syřana v pražských Vršovicích. Zároveň varovali, aby se ho občané nepokoušeli zadržet, jelikož může být nebezpečný. Napadený, který pomáhá uprchlíkům, dostal policejní ochranku.

Foto: Policie ČR

Identikit útočníka s nožem

Článek

„V souvislosti s již zmíněným případem rasově motivovaného útoku detektivové pátrají po dvojici útočníků světlé pleti ve věku od 20 do 26 let. Oba hledaní mají s největší pravděpodobností modré oči a hovoří česky bez jakéhokoli přízvuku. V době napadení měli podle dostupných informací vyholené hlavy a hladce oholené tváře,“ informovala mluvčí policie Andrea Zoulová.

Spolu s poškozeným policisté sestavili identikit útočníka, který byl ozbrojen nožem. Muž je podle policie asi 195 centimetrů vysoký, svalnatý, má sportovní postavu s mohutnými kulatými zády a svaly na ramenou.

Má vyholenou hlavu po stranách, světlé nevýrazné obočí, rovný nos a blíže neurčené tetování na krku. Oblečen byl do maskáčové bundy s kapucí s barevnějším tzv. německým maskáčovým vzorem.

Má ochranku

Kriminalisté prosí o pomoc při pátrání nejen po tomto útočníkovi, ale i spolupachateli, jehož popis však policie nezveřejnila. Policisté důrazně varují občany, aby se ani jednoho z mužů nepokoušeli zadržet. Informace o jejich pobytu či totožnosti by měli předat na lince 158.

Pachatelům hrozí za těžké ublížení na zdraví s rasovým podtextem až 12 let vězení.

Muž se už od podzimu se svou přítelkyní snaží pomáhat uprchlíkům. Deník Právo v úterý informoval, že napadený dostal policejní ochranku.

„Bylo docela evidentní, že ho napadli kvůli tomu, že je muslim. Je navíc celkem viditelný, protože mluvil v listopadu na Václaváku za muslimy a odsoudil události v Paříži. I tou celou sbírkou, kterou děláme pro uprchlíky, tak nějak vystoupil z řady a tyhle kruhy se o něj začaly zajímat,“ vysvětlila Právu přítelkyně poškozeného možné příčiny napadení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám