Hlavní obsah

Sledoval ženu tři hodiny, pak ji přepadl a serval jí z nohou boty

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Lenka (48) si v pondělí odpoledne vyrazila koupit boty. Prošla dvě obchodní centra, vyměnila několik dopravních prostředků. Po třech hodinách na cestě ji před domem zezadu přepadl muž. Povalil ji na zem, ale kabelky ani mobilu si nevšiml - serval jí z nohou boty. Policie zjistila, že ji celou dobu sledoval.

BEZ KOMENTÁŘE: Podezřelého zachytily kamery v obchoděVideo: Policie ČR

 
Článek

Otřesená a vyděšená žena se svěřila deníku Právo, co si prožila během nákupu bot a po něm.

„Kdyby mi vzal kabelku nebo telefon, který je drahý, tak bych to pochopila. Ale tohle mnou totálně otřáslo. Vybavuji si jen, jak už se blížím k domovu, najednou jsem ucítila ránu zezadu. Spadla jsem na zem, strašně se lekla, odřela se a začala jsem křičet. A najednou vidím, jak mi ten tmavý muž dal nohy nahoru a rve mi z nich jednu botu, druhou a utíká,“ popsala Lenka redakci útok.

Bylo slunné odpoledne, nebylo se čeho bát. A pak přišla rána.
přepadená žena

Její zoufalý křik uslyšel jeden starší muž, z přízemního bytu vyběhli i dva mladší a za zlodějem utíkali. Vzali mu boty, ale jeho dál nepronásledovali.

Foto: Policie ČR

Muž podezřelý z loupeže

Jakmile se Lenka obrátila na policii, která povolala kriminalisty, ukázalo se, že rozhodně nešlo o obyčejného lupiče.

„Je to naprosto šílené. Na kamerových záběrech policisté zjistili, že mne sledoval už z obchodu s botami na Arkádách, pak celou cestu do Vršovic, kde jsem nasedla na tramvaj číslo sedm a jela na Anděl. Tam za mnou v centru chodil dál, i když jsem prošla asi deset obchodů. Zase se mnou nasedl do tramvaje a vystoupil pak také na Vršovickém náměstí,“ tlumočí zjištění policie vyděšená žena.

Stál vedle ní a páchl

Sama si pak uvědomila, že ho několikrát zaregistrovala. „Všimla jsem si ho už na zastávce na Pankráci, když jsem vyšla z Arkád. Stál vedle mě a strašlivě smrděl. Jako nemytý člověk. Bylo horko, přesto na sobě měl tlustou péřovou bundu. Ale nijak si mě neprohlížel. Jen stál a měl sklopenou hlavu. V obchodním centru Smíchov jsem ho pak znovu zahlédla, když jsem si prohlížela výlohy. Koukal se také do jedné z výloh,“ vzpomíná si Lenka.

Foto: Archiv přepadené ženy

Bota, o kterou měl lupič zájem.

Nakonec si boty vybrala a vydala se na cestu domů. Až když vystupovala, všimla si špinavého tmavého muže v péřovce znovu. „Instinktivně jsem si přitáhla kabelku a šla. Říkala jsem si, že tam třeba taky bydlí. Bylo slunné odpoledne, nebylo se čeho bát. A pak přišla rána. Přemýšlím, jestli jsem neměla něco udělat jinak. Ale nebyla jsem vůbec vyzývavě oblečená, měla jsem džíny a černý kabátek. Ty boty byly černé, lesklé, na nízkém podpatku, s otevřenou patou, už starší. V krabici jsem si nesla nové,“ trápí se napadená žena.

Kriminalisté po útočníkovi pátrají

Policisté toto přinejmenším velmi nestandardní napadení vůbec neberou na lehkou váhu. Po pachateli, jehož podobu získali z kamerových záběrů, pátrají kriminalisté a prosí svědky útoku, aby zkontaktovali policii.

„Neznámý pachatel byl tmavé pleti, okolo čtyřiceti let, hubený, s dlouhými tmavými kudrnatými vlasy staženými do culíku. Ženu přepadl po 16. hodině v ulici Sportovní v Praze 10. Uchopil ji do kravaty, odstrčil na zem, sundal jí boty a dal se na útěk. Je podezřelý z trestného činu loupeže bot v hodnotě čtyř tisíc korun. Podle vyšetřovatelů prokazatelně ženu několik hodin před útokem sledoval,“ potvrdil Právu mluvčí pražské policie Jan Daněk s tím, že o podobném případu ve sboru nikdo neslyšel.

Retifismus - fetiš na boty

Pachatel, který je zřejmě cizinec a při útoku neřekl ani slovo, by mohl trpět deviací, která se odborně nazývá retifismus, což je podskupina fetišismu, kdy jsou erotickým stimulem ženské boty. Podobně zaměření lidé diskutují i na českých internetových fórech. Někteří pisatelé se svěřují i s tím, že když vidí opravdu hezké boty, jsou schopni člověka i dlouho sledovat. Už jen to je vzrušuje.

„Tento případ má varovné rysy násilí. Zřejmě bylo fetišistické deviantní puzení tak silné, že aktivizovalo agresivní stránku a pachatel se bot musel zmocnit násilím. Běžně fetišisti volí méně násilné formy, například strhávají prádlo ze šnůr nebo ukradnou něco nepozorovaně,“ popsal typické chování fetišisty sexuolog Ondřej Trojan.

Reklama

Výběr článků

Načítám