Hlavní obsah

Šlachta: Bez těla Krejčířova otce zůstaly důkazy slabé

Právo, Jakub Troníček

Šéf útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta měl v pondělí špatný den. Po čtyřletém vyšetřování únosu a zmizení otce uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře musel oznámit, že jeho lidem chybí proti hlavním podezřelým důkazy. V rozhovoru pro Právo kritizuje manévry s vrtulníkem na zastavené dálnici.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta

Článek

Proč jste sami navrhli zastavení stíhání všech obviněných včetně Jaroslava Starky?

My jsme tu kauzu zdědili od minulého vedení a snažili se ji dotáhnout do konce. Dělalo se na ní velmi dlouho, protože se přitom provádělo velmi mnoho úkonů, a to i v zahraničí, takže ta doba je k tomu přiměřená. Ale teď jsme na základě analýzy všech nashromážděných informací došli k tomu, že přímý důkaz k tomu, abychom ten případ mohli poslat k soudu, tam zkrátka chybí.

Co hlavně postrádáte?

Ten hlavní důkaz je samozřejmě tělo Lamberta Krejčíře, které se nikdy nenašlo. A vždycky, když tělo chybí, tak je to důkazně velmi slabé. Bylo to vidět i na případu zmizelé Aničky.

My jsme prověřovali opravdu všechny informace, mnohokrát jsme kopali, nebo dokonce bourali chatky, abychom to tělo našli. Ale bohužel se to nepodařilo.

Radovan Krejčíř si dělal vlastní šetření únosu svého otce a z jeho smrti vinil tak jako vy Starku. Původně přitom sliboval, že s vámi bude spolupracovat, nakonec vám ale žádné důkazy proti příbramskému bossovi neposkytl. Chyběly vám jeho informace?

Pan Krejčíř v té věci vystupoval jako svědek a my jsme s ním mluvili několikrát. Ale ty informace, které nám poskytl, nevedly k jinému závěru, než s jakým jsme to nyní uzavřeli. My si můžeme myslet, že nějaké informace k tomu má. A kdyby nám něco řekl, mohlo nás to samozřejmě posunout.

Byl to dokonalý zločin?

Můžeme to nazývat jakkoliv, může to být dokonalý zločin, ale také náhoda. Nicméně už jenom tím, jakých se to týkalo osob, to vyšetřování bylo jedno z nejsložitějších.

Ale pro nás to samozřejmě nekončí, končí jen určitá procesní fáze. My se budeme snažit o sehnání těch důkazů dál, to vám mohu slíbit.

Po čtyřech letech jste oficiálně přiznali, že proti Starkovi nemáte v ruce vůbec nic. S jakými pocity jste návrh státnímu zastupitelství odesílal?

Naštvání, zklamání. Nic dobrého. Vnímám to jako věc, která měla být dotažena do konce, a hodně mě to trápí. Nicméně za svými lidmi plně stojím, my jsme využili všechny možnosti, které nám zákon umožňuje. Ti lidi, kteří to teď dopracovávali, na tom odvedli spoustu dobré práce. Dnešek je pro nás hodně smutný první jarní den, nejsem ani trochu nadšen z toho, že to takto skončilo.

Zmínil jste, že jste kauzu zdědili po předchozím vedení. Kdybyste byl v roce 2006 šéfem ÚOOZ vy, tak do toho nejdete?

V té době jsem tu nebyl, takže se mi to těžko hodnotí. Nevím, jaké informace k tomu zatýkání vedly. Každopádně pod mým vedením se snažíme mít všechna usnesení o zahájení stíhání skutečně podložená a co nejkvalitněji zpracovaná.

Starka se zatýkal za dramatických okolností na uzavřené dálnici, a to doslova v přímém přenosu médií. Jak hodnotíte ten zákrok z dnešního pohledu?

Já tu jsem od roku 2008 a za tu dobu se nic takového neděje. Nevím, co je k takovému zákroku vedlo, sám za sebe můžu říct, že já bych to takto neprováděl, a to ani v té době. A média k zatýkání opravdu nepatří, to bylo nevhodné a nemělo se to stát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám