Hlavní obsah

Skupina cestou z fotbalu bezdůvodně útočila na lidi

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus

Z bezdůvodného brutálního napadání nic netušících lidí na ulici se od pondělí u ostravského okresního soudu zodpovídají tři čerstvě plnoletí mladíci a jejich sedmnáctiletá kamarádka. Po skončení fotbalového utkání, které sledovali v restauraci na televizi v polovině listopadu, postupně v ostravských ulicích surově zbili minimálně sedm nic netušících lidí. Mezi nimi vysokého policejního důstojníka Josefa Pravdu a redaktora Lidových novin Jana Krále.

Článek

"Nic jsem neudělal," řekl novinářům jeden z obviněných Benedikt Vácha. Podobně se hájí i ostatní obžalovaní. Kvůli tomu, že obviněná dívka ještě není plnoletá, soud projednává kauzu za zavřenými dveřmi.

Může za to dnešní doba

K soudu se přišla podívat i matka obviněné, která novinářům řekla, že lituje toho, co se stalo. "Může za to dnešní doba. Děti to prostě nezvládají a takhle to dopadá," řekla matka. Také její dcera odpovědnost za napadení odmítá.

K postupnému napadání lidí v ostravských ulicích došlo v polovině listopadu po skončení fotbalového přenosu. "Bylo to jako valící se lavina, která za sebou zanechává zraněné lidi," řekl tehdy zástupce ostravského policejního ředitele Josef Pravda. "Vraceli jsme se s přáteli z restaurace, kde jsme se dívali na fotbal, a najednou jsem dostal zezadu kopanec do zad," uvedl Pravda, který zůstal ležet na zemi.

Venčení psa málem nepřežil

Minimálně šest útočníků s vyholenými hlavami pak podle něj pokračovalo dále po Českobratrské ulici, kde napadali další lidi. "Snažili jsme se jim v tom zabránit, ale šlo to velmi těžko, protože byli opravdu v ráži. Kolega se snažil přes operační středisko navigovat hlídku, která část skupiny zadržela na Tyršově ulici," dodal Pravda.

Redaktor Lidových novin Jiří Král, který šel po skončení středečního fotbalového utkání vyvenčit psa, je rád, že útok přežil. "Nikoho jsem neslyšel a najednou jsem dostal ránu zezadu do hlavy," řekl Právu Král. Poté, co spadl na zem, dostal ještě několik kopanců do obličeje a zůstal ležet v krvi.

Třetí obětí agresivní skupiny byla například 23letá žena, kterou útočící dívka srazila na zem a naštípla jí loketní kost pravé ruky. Třiadvacetiletému muži útočníci způsobili naražení kyčelního kloubu. Proces se čtyřmi obžalovaný pokračuje až do středy a vzhledem k tomu, že někteří z více než dvou desítek svědků se omluvili, očekává se jeho odročení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám