Hlavní obsah

Sklony k násilí, převýchova ve hvězdách, řekla znalkyně o obžalovaných z vraždy mladíka

Právo, ape
Ústí nad Labem

K agresivnímu jednání jsou podle znalkyně z oboru psychologie disponováni oba obžalovaní z lednové vraždy svého vrstevníka na Lounsku. Jejich resocializaci považuje spíše za teoretickou. Žalobce viní z vraždy 20letého Tomáše Pavlise a o rok mladšího Adama Kužela, kterým hrozí až 20 let vězení i výjimečný trest. Hlavní líčení před Krajským soudem v Ústí nad Labem se tento týden chýlí ke konci.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaní Tomáš Pavlis (vlevo) a Adam Kužel před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Článek

Podle psycholožky Štěpánky Tůmové jsou oba obžalovaní nevyzrálé osobnosti průměrného intelektu. Možnost jejich nápravy označila za teoretickou. „Resocializaci nemohu vyloučit, ale s ohledem na typ osobnosti jí nepovažuji za jednoduchou,“ uvedla v úterý Tůmová. Její kolega z oboru psychiatrie Michal Hessler hovořil před soudem o poruše osobnosti. „U obžalovaného Kužela jde o disharmonický vývoj osobnosti, který směřuje do smíšené poruchy osobnosti,“ uvedl znalec s tím, že podobně je na tom tom rovněž Pavlis.

Podle obžaloby měli oba obžalovaní 19letého muže letos v lednu ubít baseballovou pálkou a ještě sekat mačetou. Oběť utrpěla mimo jiné řadu zlomenin lebečních a obličejových kostí, na krku měl mladík hlubokou sečnou ránu od mačety. [celá zpráva]

Mladík byl ubit zřejmě letos 20. ledna, tělo bylo nalezeno na kraji lesa u Bítozevsi na Lounsku pod listím a hrabankou o pět dní později. „Příčinou smrti bylo poškození a otok mozku,“ řekla před soudem znalkyně Andrea Vlčková s tím, že poškozený by zemřel i bez použití mačety.

Oběť vylákali na schůzku

Na schůzku svého vrstevníka vylákali obžalovaní pod záminkou koupě poloos na auto. Na místo přijela oběť ještě s dalším mužem. Když mladík vyložil poloosy, Kužel ho měl praštit baseballovou pálkou do hlavy. Po prvním napadení obžalovaní oběť svázali a vezli za jiným mužem, rumunským občanem, který v Česku žije. Důvodem bylo to, že mu měla oběť dlužit peníze a díly, které jí dal na opravu auta. [celá zpráva]

Obžalovaní posléze místo toho, aby napadeného a spoutaného mladíka odvezli domů, jeli s ním za Bítozeves u Loun, kde ho u lesa znovu napadli. Prý se střídali v mlácení baseballovou pálkou. Podle Kužela pak prý vzal Pavlis mačetu a ptal se oběti, zda něco řekne. Když kýval, že ano, měl ho seknout.

Pavlis ale svou účast na vraždě popírá. Ve středu má soud v plánu vyslechnout ještě jednu svědkyni, poté by už na řadu měly přijít závěrečné řeči a vynesení rozsudku.

Reklama

Výběr článků

Načítám