Hlavní obsah

Šimonovský: alkohol za volantem jako trestný čin

Právo, Jiří Novotný, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr dopravy Milan Šimonovský navrhne vládě, aby alkohol za volantem byl vždy posuzován jako trestný čin. Učiní tak při projednávání chystaného nového trestního zákoníku. "Vystoupím s tím přímo na zasedání vlády," řekl Právu Šimonovský.

Foto: Jana Matějíková

jarní úklid - úklid komunikací od posypového materiálu

Článek

Pokud Šimonovského návrh projde, měli by být řidiči z povolání postihováni za alkohol až třemi lety vězení a ostatní motoristé až jedním rokem odnětí svobody.

Podle nynější platné úpravy, kterou zatím přebral i návrh nového trestního kodexu, hrozí nyní až jeden rok vězení jen tomu, kdo usedl pod vlivem návykové látky za volant při výkonu zaměstnání, dále tomu, kdo v opilosti někomu ublíží na zdraví nebo způsobí větší škodu na cizím majetku, nebo tomu, kdo byl za podobný čin v posledních dvou letech odsouzen nebo postižen ve správním řízení.

Ostatní lidé chycení s alkoholem za volantem ale podle dnešních předpisů spáchali jen přestupek a hrozí jim jen bloková pokuta, či ve správním řízení postih do výše 15 000 korun a až dvouletý zákaz řízení.

Nulová tolerance

Na otázku Práva, proč se má postih tak drasticky zpřísnit, Šimonovský odpověděl: "Důvod je zřejmý. Alkohol snižuje pozornost a reakce řidiče, je příčinou mnohých smrtelných nehod." Šimonovský proto chce, aby se trestným činem stalo byť sebenepatrnější množství alkoholu, které u řidiče zjistí při dechové zkoušce silniční kontrola.

Přitom například v Německu je hranice pro trestný čin až půl promile. "Věřím, že se mi návrh podaří ve vládě i parlamentu prosadit," uvedl Šimonovský. Jak řekl Právu hlavní autor nového trestního zákoníku Pavel Šámal, v takovém případě bude samozřejmě novinka do návrhu kodexu zapracována.

"V době, kdy byl předložen legislativní radě vlády, ani v průběhu jeho projednávání ale ministerstvo dopravy ani nikdo jiný s takovýmto návrhem nepřišli," uvedl Šámal.

Platit by měl od ledna 2006

Návrh nového trestního zákoníku byl legislativní radě předložen loni v srpnu a jeho projednávání skončilo koncem letošního března. Do vlády by měl jít podle vyjádření mluvčí ministerstva spravedlnosti Ivy Chaloupkové v nejbližších týdnech, poté poputuje do Sněmovny.

"Pokud jej parlament schválí, počítáme, že by nový trestní kodex platil od ledna 2006," řekla Právu Chaloupková. Vzhledem k této lhůtě proto ministr Šimonovský nevylučuje poslaneckou iniciativu, na jejímž základě by se mohlo přitvrzení vůči alkoholu za volantem stát už součástí novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, která ve Sněmovně čeká na druhé čtení. V platnost by podle Šimonovského mohla vstoupit od letošního července, reálnější je až leden 2005.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám