Hlavní obsah

Silné bouřky vyvracely na Moravě a ve Slezsku stromy

Aktualizováno

Silný vítr a lijáky v noci z pátku na sobotu zasáhly území severní Moravy a Slezska. Moravskoslezští hasiči jenom do půlnoci napočítali v celém regionu přes sedmdesát zásahů. Většinou odčerpávali vodu ze zatopených sklepů nebo ucpaných kanalizací.

Foto: Petr Eret, ČTK

Prudký vítr s deštěm srážel větve stromů.

Článek

Také museli odstraňovat popadané stromy z elektrického vedení a silnic, kde blokovaly průjezdnost. Škody zatím nejsou vyčísleny. Silný vítr a lijáky si podle dosavadních informací hasičů nevyžádaly žádné zranění.

„Nejvíce zásahů jsme měli do půlnoci na Ostravsku, kde jsme napočítali 37 případů, a také na Karvinsku. Ostravou se přehnala silná bouřka i dneska ráno, vyjeli jsme kvůli ní k dalším 15 případům. Většinou šlo o čerpání vody nebo odstraňování popadaných stromů,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Faster.

Předpovědi meteorologů, že by mohlo dojít k výraznému zvednutí hladit a záplavám na Bruntálsku, se naštěstí nepotvrdily. „Zatím nemáme žádné zprávy, že by byl někdo zraněn,“ dodal Faster.

Blesky zapalovaly domky a stromy

V několika případech hasiči zasahovali u požárů, které způsobily údery blesku. „V Janovicích na Frýdecko-Místecku blesk zapálil část lesního porostu, ale v tomto případě hasičům pomohla sama příroda a silný déšť požár lesa uhasil ještě před jejich příjezdem. V Petrovicích na Karvinsku a v Kobeřicích na Opavsku zase úder blesku zapálil stromy. Ty již hasiči hasit museli, nevznikla však žádná škoda,“ konstatoval Faster.

V Dětmarovicích na Karvinsku došlo po zásahu blesku do střechy rodinného domku k požáru dřevěného podbití střechy a části elektrických rozvodů. „Pozorný majitel domku stačil požár likvidovat ještě před příjezdem hasičů,“ uvedl mluvčí hasičů.

Nejhorší následky měl úder blesku do střechy dřevěného domku v Kunčicích pod Ondřejníkem na Frýdecko-Místecku. „Celkem pět hasičských jednotek po příjezdu na místo zjistilo, že dřevěná stavba je téměř celá v plamenech. Hořela celá dřevěná konstrukce hospodářské části budovy a propadla se celá hořící střecha nad hospodářskou i obytnou částí domu. Hasiči již neměli velkou šanci dům zachránit a po dohodě s majitelkou se soustředili na záchranu požárem doposud nezasaženého přístěnku domu,“ vylíčil průběh zásahu Faster.

Komplikace na dálnici

Nejvíce asi bouřky dnes ráno komplikovaly dopravu na dálnici mezi Ostravou a Klimkovicemi. Pracovníci Ředitelství silnic a dálnic totiž po 06:00 uzavřeli na několik hodin v obou směrech tunel Klimkovice.

Důvodem byl výpadek technologického zařízení tunelu vlivem silných bouřek. Okolo 10:00 byla už dálnice bez problémů průjezdná.

Noční vytrvalý déšť zvedl hladiny řek v Olomouckém kraji

Vytrvalý déšť v noci na dnešek zvedl hladiny řek v Olomouckém kraji, toky však zůstávají ve svých korytech. Na území kraje zatím nebyl dosažený ani první stupeň povodňové aktivity, situace se ale může změnit, řekl dnes ráno Marek Viskot z dispečinku závodu Povodí Moravy.

Podle předpovědí meteorologů může v Olomouckém kraji silně pršet do dnešních 20:00. Povodňové ohrožení v regionu platí až do nedělních 06:00.

"Další srážky samozřejmě mohou s výškou hladin řek ještě zahýbat. Zatím ale nemáme z Olomouckého kraje hlášeno žádné vylití vody z břehů, voda dotéká z horních toků do nižších oblastí," uvedl Viskot.

Vytrvalý déšť nyní zaměstnává hasiče. Podle operačního důstojníka prostějovských hasičů odčerpávají vodu ze silnic pod železničními přejezdy v Brodku u Přerova a v Přerově - Předmostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám