Hlavní obsah

Šikanu si prvňáček zřejmě přibarvil

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Aféra kolem šestiletého Ondry, kterého podle jeho rodičů tvrdě šikanovali spolužáci na Základní škole v Blížejově na Domažlicku, byla zřejmě pořádně nafouklou bublinou. Policie po pětiměsíčním vyšetřování dospěla k závěru, že se Ondřej skutečně dostal se spolužáky do konfliktu, který ale nepřekročil rámec zákona.

Foto: Kateřina Konečná

Vila Stiassni v Brně - Pisárkách

Článek

Navíc podle soudního znalce z oboru dětské psychologie, který chlapce zkoumal, má Ondřej sklony k fantazírování a jeho výpověď tak nelze brát za věrohodnou. Policejní rada případ tento týden odložil s tím, že nedošlo k trestnému činu.

"Nepotvrdilo se původní podezření z vydírání. Ta věc by měla být správně vyřešena v rámci kázeňské pravomoci ředitele školy," konstatoval policista obeznámený s případem.

Ondřeje podle jeho rodičů napadla na konci února čtveřice spolužáků. "Povalili ho na lavici a chtěli od něho peníze. Strčili mu noviny do úst, ostříhali mu obočí, řasy a vlasy. Uhodili ho a on upadl na krátkou dobu do bezvědomí a skončil v nemocnici," tvrdila Ondřejova matka s tím, že její syn byl terčem útoků spolužáků už delší dobu a přesto, že na to vedení školy upozorňovala, nikdo nezakročil.

"Chlapec vykazuje histriónské projevy, což znamená, že má tendenci věci zveličovat, aby se mohl předvést. Snaží se být středem pozornosti a inklinuje k fantazijnímu dopracovávání skutečností. I za rámec reality," píše psycholog v posudku pro policisty.

Netrpí syndromem týraného

Během vyšetřování se nepotvrdily ani potíže, se kterými byl Ondřej po útoku spolužáků hospitalizován v nemocnici. Podle psychologa chlapec rozhodně netrpí žádným syndromem týraného dítěte. "Naopak z posudku vyplývá, že vystupuje jako kurážný, spontánní, až poněkud rozjívený," dodal zdroj.

Malý Ondřej dokončil první rok na jiné škole, kam ho přeřadili rodiče. Kauza kolem něho stála místo ředitele blížejovské školy Jana Vacíka Obec jako zřizovatel školy vypsala na místo ředitele výběrové řízení, aniž by počkala na výsledky policejního vyšetřování. "Tehdy se za mě nikdo nepostavil. Řekl bych, že pravda přichází trochu pozdě. K 31. červenci ve škole končím," konstatoval Vacík.

Reklama

Výběr článků

Načítám