Hlavní obsah

Shořela pila, škoda přesáhla 100 miliónů korun

Právo, mod
TEPLICE

V Koštanech na Teplicku hořela v noci ze soboty 6. ledna na neděli 7. ledna Pila Vrchoslav závod Košťany, která je téměř ve městě. Naštěstí nebyl nikdo zraněn. Škoda je majitelem odhadována na více jak 100 miliónů korun.

Článek

"Hlášení o požáru jsme přijali v 1:52 a k požáru pily vyjelo sedm dobrovolných hasičů a pět profesionálních z Teplic, Mostu, Bíliny, Duchcova a Ústí nad Labem," řekl Právu na místě v neděli ráno velitel teplických hasičů Roman Vyskočil. Když hasiči přijeli, byla již výrobní hala v plamenech. V administrativní budově byli zaměstnanci pily, kteří přivolali hasiče. Ve výrobní hale podle vedoucího výroby Lumíra Kadery  nikdo nebyl.

S požárem válčili hasiči několik hodin, ráno už prováděli dohašovací práce. Příčiny požáru jsou zatím v šetření. Vzhledem k tomu, že se část střechy zřítila na centrum požáru, bude hasičům trvat několik dní, než se prohrabou troskami k ohnisku a budou tak moci stanovit příčinu. "Shořelo strojní vybavení, všechny mašiny na výrobu dřeva včetně surovin, které byly uvnitř haly. Administrativní budova, která je těsně u haly, zůstala plameny nedotčena, ale je značně zakouřena. Zřítila se i část střechy a statika budovy je narušena," prohlásil Vyskočil.

Profesionální hasiči z Ústeckého kraje dohašují požár pily v Košťanech na Teplicku. (Foto: PRÁVO/ Monika Doulíková)

:. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti

Předběžnou škodu odhadovali hasiči na místě zásahu zatím jen předběžně na 20 až 30 miliónů korun. Podle vedoucího výroby Lumíra Kadery takovou cenu mělo jen shořelé vybavení a dřevo. "Odhaduji předběžně škodu na více jak 100 miliónů korun. Shořely nám veškeré technologie. Jen samotná hala, která má narušenou statiku, má cenu 100 miliónů korun. Měli jsme v ní také rozdělané zakázky za milióny, řekl Právu Kadera. Pila zaměstnává 50 lidí.

Všichni jsou z požáru nešťastní. "Od minulého roku jsme v rámci projektů Evropské unie začaly s modernizací technologií a nákupem nových strojů. Také jsme přijali nové zaměstnance, nyní je vše zničeno," dodal Kadera. V Košťanech vyrábějí nábytkové komponenty jako jsou například nohy ke stolům a podobně. Nehořelo zde poprvé. Podle hasičů ale předešlý požár nezasáhl výrobu, ale jen sila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám