Hlavní obsah

Šestnáctiletý mladík v opilosti zabil bratra, dostal podmínku

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Rodinnou tragédií skončila letos v únoru cesta domů dvou bratrů (16 a 20 let) z Rychnovska. Po malicherné hádce, zejména vlivem opilosti, se mladší vrhl na staršího a způsobil mu taková zranění, že jim dotyčný druhý den i přes péči lékařů podlehl. Ve středu potrestal hradecký krajský soud viníka trestem 2,5 roku vězení s podmínečným odkladem na tři roky, informovala Iva Matušková z tiskového oddělení krajského soudu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vzhledem k tomu, že obžalovaným byl mladistvý, bylo uloženo takzvané trestní opatření. Ačkoliv byl mladík původně obviněn z ublížení na zdraví s následkem smrti, odsouzen byl za provinění opilstvím.

Soud současně nad obžalovaným vyslovil dohled a uložil mu, že musí absolvovat terapeutický program a nahradit podle svých sil škodu způsobenou trestným činem.

Policejní intuice a nařízená soudní pitva prokázaly, že muž nezemřel po pádu na ostrý předmět, ale cizím zaviněním.
policejní mluvčí

Nešťastná událost se stala v noci na 21. února během několika minut na poli, nedaleko objektu letního dětského tábora u Záměle na Rychnovsku. Mladší z dvojice napadl druhého mimo jiné proto, že se nemohli shodnout na trase návratu domů. Začal ho bít pěstmi do obličeje, a to s takovou intenzitou, že u poškozeného došlo ke zhmoždění mozku s krvácením.

Našla ho rodina 

„Obžalovaný se nacházel ve stavu středně těžké opilosti, kterou si sám přivodil konzumací většího množství alkoholických nápojů. Ta měla za následek jeho z nedbalosti zaviněnou nepříčetnost, neboť nemohl rozpoznat protiprávnost svého jednání a svoje jednání ovládat,“ uvádělo se v obžalobě.

Zraněného našli v bezvědomí v nočních hodinách jeho rodinní příbuzní. Případ se zpočátku jevil jako nešťastná událost bez cizího zavinění, způsobená pádem a úrazem hlavy. Ještě týž den v podvečer však rychnovští kriminalisté obvinili ze spáchání úmyslného trestného činu 16letého mladíka.

„Již prvotní informace napovídaly, že při pádu sehrál významnou roli alkohol. Zpočátku ale nic nenasvědčovalo tomu, že by v něm figurovala další osoba. Policejní intuice a nařízená soudní pitva však prokázaly, že muž nezemřel po pádu na ostrý předmět, ale cizím zaviněním,“ uvedla k případu již v únoru policejní mluvčí Ivana Ježková.

Reklama

Výběr článků

Načítám