Hlavní obsah

Šest mrtvých na dálnici Praha - Brno

Novinky, ČTK, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VELKÁ BÍTEŠ

Při srážce slovenského autobusu a kamiónu na 166. kilometru dálnice D1 nedaleko motorestu U Devíti křížů zemřelo v noci z neděle na pondělí šest lidí. Úsek se podle ÚAMK podařilo v 8:30 plně zprůjezdnit, ale po další nehodě je průjezdný jen v pravém pruhu.

Foto: archiv nemocnice

Pro co největší komfort mohou lékaři při vyšetření aplikovat lokální nebo celková analgetika či v případě potřeby nabídnout také celkovou anestezii.

Článek

Nářek a sténání zraněných se ozývalo v pondělí třičtvrtě hodiny po půlnoci z vraku slovenského autobusu, který smetl na D1 u Devíti křížů kamión naložený osobními auty. Na místě pod autobusem zemřelo 5 dospělých a sedmiměsíční děvčátko.

Přestože je vyšetřování největší tragédie v letošním roce teprve na začátku, podle předběžných vyjádření policistů i svědků nehodu zavinil právě 57letý řidič autobusu, který zřejmě přehlédl blížící se kamión značky Mercedes a vyjel od motorestu na dálnici, aniž by mu dal přednost. Přitom dálnice byla skoro prázdná a světla kamiónu, který vezl několikatunový náklad osobních aut, musela být vidět.

Řidič autobusu kamión přehlédl

"Kolize autobusu s kamiónem se odehrála ve chvíli, kdy autobus vyjížděl z odpočívadla u motorestu Devět křížů. Mezi mrtvými jsou 2 muži a 4 ženy. Jde především o mladé lidi ve věku od 18 do 35 let. Obětí nehody se stala i 23letá žena ve vysokém stupni těhotenství a 24letá matka se svým dítětem. Řidič autobusu byl zraněn lehce," uvedla Dagmar Bartoníková z jihomoravské policejní správy v Brně.

Podle policie jsou oběti nehody ze Slovenska a to ze Zvolena, Žiaru nad Hronom a Prievidze. Kromě Slováků však v autobusu cestovali i lidé z Brna, Hodonína, Ostravy a Američan, který dlouhodobě pobývá v Brně. U jednoho muže zatím policie nezná totožnost a snaží se ve spolupráci se slovenskou policí zjistit, o koho jde a kde bydlí.

Přestože policie ještě vyšetřování zdaleka neuzavřela a odmítá komentovat příčiny nehody, podle svědků bude vina na straně řidiče autobusu, který nedal přednost v jízdě kamiónu. Ten do autobusu zezadu narazil a roztočil jej po dálnici. Vratký autobus pak asi po 50 metrech zavadil bokem o nízká svodidla a převrátil se mimo dálnici. Přitom z něj několik cestujících vypadlo a autobus je přimáčkl k zemi.

"Vůbec nechápu, co dělal, dálnice byla skoro prázdná a on se asi nedíval. Přišla rána dozadu, kdy kamión nejvíce utrpěl na straně spolujezdce, který tam naštěstí nebyl. Jinak do toho autobusu to nebyl až tak velký náraz a myslím, že kdyby se nepřevrátil, tak se nic moc nestalo. Kamión potom ujel asi 200 metrů, než se dokázal zastavit," popsal událost řidič náklaďáku Jindřich Kapinus, který na odpočívadle popíjel kávu.

Zdravým poskytli deku a čaj

Po nehodě všichni vyběhli ven a snažili se do příjezdu záchranářů pomáhat lidem z vraku autobusu. Těm, co byli v pořádku, podávali deky, aby se v mrazu trošku zahřáli. "Kolegové z noční směny jim donesli i kávu a čaj, protože to bylo hrozné a lidi se třepali strachem a zimou. Po zhruba dvou hodinách pro ně naštěstí přijel náhradní autobus a odvezl je," dodala žena z benzínky. Všem na místě bylo zle, když si začali uvědomovat, co se stalo.

Energii jim dodalo volání o pomoc, které se z autobusu ozývalo a bylo jasné, že každý teď musí pomáhat, jak jen může, než přijedou záchranáři. Štěstí v neštěstí bylo, že v autobusu bylo jen 18 cestujících, protože jinak by následky byly zřejmě ještě děsivější. Místo nehody bylo ve tmě těžko viditelné, protože na dálnici bylo jen zničené svodidlo, autobus ležel mimo silnici a poškozený kamión, jehož řidič vyvázl bez zranění, stál asi 200 metrů od místa srážky, aniž by z něho spadlo jediné naložené auto.

Věci cestujících byly rozházené kolem v kruhu několika desítek metrů. Co se dalo, zajišťovali lidé, kteří na místě bezprostředně pomáhali a pak i hasiči, kteří převzali záchranářské práce a věci lidí hlídali.

Zasahovaly čtyři jednotky hasičů

"Na místě do několika minut zasahovaly čtyři jednotky profesionálních hasičů z kraje Vysočina a Jihomoravského kraje. Kromě vyprošťování zraněných i těl obětí a poskytování předlékařské pomoci hasiči udělali protipožární opatření, zajistili také osobní věci všech cestujících a předali je policii. Na vytažení autobusu zpět na vozovku zasahovaly dva jeřáby," uvedl Jaroslav Haid z Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje.

Lékaři zjistili, že nikdo ze zraněných není ohrožen na životě.. "Do Fakultní nemocnice v Brně byli převezeni 3 zranění lidé s jedním těžkým a dvěma lehkými zraněními. Těžce zraněná žena, není v bezprostředním ohrožení života a leží na ortopedické klinice. Dva lehce zranění byli po ošetření propuštěni," uvedla mluvčí nemocnice Sylva Dostálová.

Na úplně stejném místě se navíc kolem poledne srazila dvě další osobní auta a úsek je průjezdný jen v pravém pruhu. Vážná nehoda se v pondělí stala také u Nového Jičína, kde zemřeli tři lidé. [celá zpráva] 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám