Hlavní obsah

Seniorům z Kamenice hrozí za týrání psů pět let vězení, chovali je mezi výkaly

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kamenice nad Lipou

Až pětiletý trest odnětí svobody hrozí seniorům z Kamenice nad Lipou za týrání zvířat. Pelhřimovští kriminalisté zahájili trestní stíhání v případu z konce letošního ledna. Muž a žena chovali ve svém domě přes 200 psů ve špinavých klecích uprostřed obrovského nepořádku. Oficiálně mělo jít o dvě chovatelské stanice.

Foto: Policie ČR

Zvířata byla v přepravkách a klecích.

Článek

„Muž a žena ve věku sedmašedesáti let jsou obviněni ze spáchání trestného činu týrání zvířat ve formě spolupachatelství,“ uvedla policejní mluvčí Stanislava Miláčková. Policie překvalifikovala původní podezření na přečin „zanedbání péče o zvíře z nedbalosti“ na týrání zvířat, a to zvláště trýznivým způsobem.

Foto: Policie ČR

Podmínky v nichž psi žili

„Dne 31. 1. 2018 jsme měli tu čest navštívit Palác krásy. Tak se totiž jmenuje chovatelská stanice pana Š. z Kamenice nad Lipou. Ve stejném domě je i chovatelská stanice Černý paramour paní Š.,“ popisují kauzu webové stránky rodinného azylu Dej pac!, který se o rozetnutí případu, jemuž předcházela léta stížností i narážení na legislativu, zasloužil.

Psi žili v přepravkách a klecích slepených vrstvami výkalů a letáků. Po první prohlídce objektu je postupně začali odvážet. „Kolem deváté večerní prohledali dům ještě hasiči s dýchacími přístroji a ze tmy ještě vyšťouchali posledních pár schovaných psíků. Bylo jich celkem 212...kříženci yorkšírků, čivav, kavalíři, buldočci...“ stojí dále na stránkách azylu.

Foto: Policie ČR

Kotce s týranými psy

O psy se postaralo přes dvě desítky stanic či fyzických osob.

„Psi byli ve znečistěných prostorách se silným zápachem. Neměli zajištěný dostatečný přísun potravy, důsledkem čehož bylo více než sto psů podvyživených, veterinární péče psům nebyla poskytnuta,” poznamenala policejní mluvčí.

„U víc než 120 psů došlo vlivem dlouhodobého fyzického a psychického strádání k těžkému poškození zdravotního stavu. V důsledku způsobu vedení chovu jeden pes uhynul, dalších osm psů utrpělo neléčitelné poškození zdravotního stavu,“ shrnula případ Miláčková s tím, že se jím policie dál zabývá.

Foto: Policie ČR

Veterinární správa spolu s policií zavřeli množírnu psů v Kamenici nad Lipou na konci ledna letošního roku. Na manželský pár žijící nedaleko centra města chodily léta stížnosti. Kontrola na místě objevila stovky psů mezi výkaly a zdmi nasáklými močí. Majitelka odmítala vpustit inspektory do domu.  [celá zpráva]

Oběma obviněným hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám