Hlavní obsah

Seniorka zemřela leknutím z auta, které se probouralo do domova, řidiči hrozí 16 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov

Až 16 let vězení hrozí řidiči, který se před rokem proboural autem do domova pro seniory v Tachově. Policie nyní Josefa K. (33) obvinila z úmyslného ublížení na zdraví s následkem smrti. Nehoda si tehdy vyžádala jednu oběť – třiadevadesátiletá žena leknutím upadla a později zemřela v nemocnici po prodělaném šoku. Trestní stíhání řidiče Právu ve středu potvrdila krajská policejní mluvčí Ivana Jelínková.

Nehoda v TachověVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

K případu vyjížděli policisté, hasiči i záchranáři loni 31. května kolem 17. hodiny. Po projetí dvojitými vchodovými dveřmi objektu se vůz Škoda Fabia zastavil na hlavní chodbě. Podezřelý muž tehdy z místa utekl a policisté ho dopadli později na zahradě sousedního domu. Test na alkohol a drogy měl negativní. U výslechu tvrdil, že si na okamžiky, kdy vjel dveřmi do budovy, vůbec nepamatuje.

Řidič, který vjel autem do domova pro seniory, mířil za babičkou

Krimi

„Uvedl, že do zařízení jel za babičkou, neboť měl intuici, že se jí něco stane. Tvrdil přitom, že je napojený na vesmír,“ řekl Právu zdroj obeznámený s případem.

Foto: ZZS Plzeňského kraje

Auto projelo až do útrob tachovského domova pro seniory.

Policisté ho následně převezli na psychiatrii, kde u něj lékaři diagnostikovali toxickou psychózu, což je duševní choroba vyvolaná drogami.

Byl jsem napojený na vesmír, vysvětlil muž, který vjel autem do domova důchodců

Krimi

Znalci následně potvrdili, že Josef K. v době činu sice nebyl úplně při smyslech, ale alespoň částečně si uvědomoval, co dělá. „Ze znaleckého posudku vyplývá, že řidič měl sice snížené rozpoznávací a ovládací schopnosti, nikoli však zcela vymizelé. Navíc do tohoto stavu se přivedl sám, když vysadil léky, které měl užívat v rámci ambulantního ochranného léčení protitoxikologického,“ řekl státní zástupce, který v počátcích dohlížel na vyšetřování případu.

Nebezpečné chování u lidí postižených toxickou psychózou může podle odborníků vyvolat nejen požití samotné drogy, ale i abstinence, pokud nejsou tlumeni prášky. Odborníci upozorňují, že příznaky tohoto onemocnění obvykle nutí člověka jednat tak, že ohrožuje nejen sebe, ale i své okolí.

„Zpravidla trpí stihomamem. Může například vyskočit z okna před domnělým nepřítelem či zaútočit na své blízké, které považuje za agenty tajných služeb v převlečení,“ popisují znalci nejčastější příznaky toxické psychózy.

Reklama

Výběr článků

Načítám