Hlavní obsah

Seniorka málem zabila motorkáře, trestu se vyhne

Právo, Patrik Biskup

Vyjížděla od benzínové pumpy a přehlédla jedoucí motocykl. Lekla se, dupla na brzdu a pak přišel náraz. Motorkář se svojí spolujezdkyní skončili v nemocnici s těžkými zraněními. Za vážnou nehodu z loňského srpna na Klatovsku se 81letá řidička Škody Fabie vyhne trestu. Státní zastupitelství totiž podle zjištění Práva její trestní stíhání podmíněně zastavilo. Hrozilo jí až pět let vězení.

Foto: Hasiči Plzeň

Záchranáři na místě nehody

Článek

Seniorka přitom od začátku vinu tvrdošíjně odmítala a přiznala ji až v průběhu vyšetřování po zhlédnutí kamerového záznamu a vyjádření soudního znalce. Původní stanovisko prý vyvozovala z toho, že jí někdo na místě nehody údajně řekl, že motorkář jel jako blázen.

Podle znalce se ale rychlost motocyklu desítky metrů před střetem pohybovala okolo 97 km/hod. a do vozidla narazil v rychlosti 65 kilometrů.

Ke karambolu došlo na silnici mezi Borovy a Červeným Poříčím. „Od benzínky vyjíždělo auto. Zdálo se mi, jako by zastavilo a dávalo přednost. Pak se znovu rozjelo. Začal jsem brzdit a už tušil, že to neklapne. Probral jsem se až po týdnu v nemocnici,“ vypověděl později na policii německý motorkář Andreas H. (47), kterého v nemocnici lékaři křísili několik dnů.

Motorkář nezvládl útěk před policií, po nehodě skončil v nemocnici i spolujezdec

Krimi

Vyšetření pak odhalilo, že má v těle zlomenou většinu důležitých kostí. Několik měsíců se nemohl zvednout z postele a dodnes má zdravotní problémy.

Jeho o dvanáct let mladší spolujezdkyně byla po nehodě rovněž pomlácená od hlavy až k patě. „Partner brzdil, ale bylo jasné, že srážce nezabrání. Zavřela jsem oči, letěla, cítila náraz, další let a ještě jeden náraz. Když jsem ležela na zemi, viděla jsem, jak se Andreas kutálí vedle vozidla,“ líčila nehodu 35letá Christina H.

Srážce nešlo zabránit

Řidička automobilu policii uvedla, že se před výjezdem z benzínky rozhlédla na obě strany a nikoho přijíždět neviděla.

„Přejela jsem jízdní pruh směrem na Červené Poříčí a chtěla pokračovat na Borovy. V tom okamžiku jsem periferně zahlédla, že něco jede zleva. Viděla jsem, jak se přímo na mě řítí motocykl. Instinktivně jsem šlápla na brzdu a v tom okamžiku došlo k nárazu. Vystřelily airbagy, a když jsem vylezla ven, viděla jsem kus od auta ležet na zemi dvě bezvládná těla,“ popsala nehodu seniorka.

Z posudku vyplývá, že v místě dopravní nehody jsou dobré výhledové poměry a motocykl byl od čerpací stanice viditelný ve vzdálenosti několika set metrů.

Zraněným se nesnažila poskytnout první pomoc
zmocněnec poškozených

„Motorkář se snažil vozidlu ještě vyhnout. Reagoval včas a správně, ale střetu už nemohl zabránit,“ konstatoval znalec. Podle žalobkyně nehodu řidička způsobila nepozorností a špatným vyhodnocením dopravní situace.

„V evidenční kartě řidiče nemá žádný záznam o přestupcích, měla platné lékařské potvrzení o způsobilosti k řízení a v době nehody nebyla pod vlivem alkoholu. Dopravní nehodu tak lze vyhodnotit jako její ojedinělé vybočení z jinak řádného života,“ stojí v rozhodnutí Krajského státního zastupitelství v Plzni, které zamítlo stížnost zmocněnce poškozených proti rozhodnutí okresní žalobkyně o podmíněném zastavení trestního stíhání.

Ten namítal, že se řidička doznala až v průběhu trestního řízení po vypracování znaleckého posudku a seznámení se s dalšími důkazy, do té doby nepřipouštěla svoji vinu.

„Dozorující státní zástupkyně nepřihlédla ani k závažnosti zranění řidiče motocyklu. Nebrala v potaz ani to, že řidička nejenže vjela poškozenému do cesty, ale po jeho zaregistrování dupla na brzdu a zůstala stát napříč vozovkou tak, že nebyl schopen se vozidlu vyhnout. Zraněným se nesnažila poskytnout první pomoc,“ zdůraznil zmocněnec. Vyjádřil také pochybnost o schopnosti seniorky bezpečně řídit motorové vozidlo s ohledem na její pokročilý věk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám