Hlavní obsah

Šéf sanatoria okradl stařenku s alzheimerem o dům

Právo, Patrik Biskup

Před deseti lety si spolumajitel lázeňského sanatoria v Letinech u Plzně Miloš Matoušek (60) vybral do funkce ředitele svého dlouholetého kamaráda Pavla Hucla (65). Jenže pak přišel rok 2010 a Matoušek zjistil, že Hucl zneužil špatného zdravotního stavu 85leté pacientky a podvodem ji připravil o dům.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Trojice obžalovaných u soudu – Pavel Hucl (vlevo), Marie Šnoblová a Pavel Kaiser.

Článek

Bývalý ředitel se nyní zpovídá před Okresním soudem Plzeň-jih z trestného činu podvodu. Společně s ním jsou na lavici obžalovaných majitel realitní kanceláře Pavel Kaiser (64) a jeho spolupracovnice Marie Šnoblová (41).

„Prodej nemovitosti uskutečnili, přestože věděli o špatném duševním stavu poškozené, která v důsledku rozvinuté Alzheimerovy nemoci nebyla schopna vnímat smysl prováděných úkonů,“ uvedl státní zástupce Oliver Pec.

Podle něho v době, kdy stará paní byla těsně před zbavením svéprávnosti, ji nechal Hucl podepsat dokumenty k prodeji její nemovitosti v Řevničově u Příbrami. Dům Jaroslavy Křížkové pak prostřednictvím Kaisera a Šnoblové prodal za půldruhého miliónu, přičemž na účet seniorky přišlo jen 970 tisíc korun. A právě Matoušek spiklenecký plán trojice odhalil a snažil se o nápravu.

Hucl byl okamžitě bez práce

„Při jedné z kontrol jsem od hlavní sestry dostal informaci, že se něco děje kolem paní Křížkové. V pacientském spise jsem pak našel zplnomocnění ředitele Hucla k prodeji jejího baráku s pozemkem,“ líčil Matoušek. Okamžitě šel zjistit, v jakém zdravotním stavu se seniorka nachází.

„Seděla na posteli a byla mimo realitu. Vletěl jsem na Hucla, co to má znamenat. Jen sklonil hlavu a mlčel. Během patnácti minut byl bez práce, odevzdal služební telefon a nechal jsem ho odvézt domů,“ pokračoval Matoušek.

Když pak zjistil, jak se věci mají, požádal Kaisera se Šnoblovou, aby zrušili prodej majetku Křížkové. „Vysmáli se mi do očí, že jí nic nevrátí. Kaiser se přitom oháněl svými kontakty na policii,“ vypovídal dále Matoušek. Hucla podle svých slov zná 40 let. „Je to seriózní člověk, proto jsem ho také nechal dělat ředitele,“ prohlásil podnikatel.

Změnu v jeho chování poznal právě v roce 2010. „Řekl jsem mu, že už má důchodový věk a že na konci roku skončí. Od té doby se choval divně,“ pokračoval Matoušek. Soudu také řekl, že Hucl měl dluh z předešlého podnikání.

Hucl se hájil tím, že ho Křížková sama o prodej nemovitosti požádala. „O jejím zdravotním stavu jsem se dozvěděl, až když mě vyslýchala policie,“ vypovídal před soudem Hucl.

Tvrdili, že je svéprávná

Jak je možné, že dostala Křížková jen dvě třetiny z prodejní ceny domu, se snažil vysvětlit majitel realitky Kaiser. „Provize z prodeje byla 211 tisíc korun, kterou jsem si rozdělil se Šnoblovou. Zbytek tvořily náklady spojené s realizací prodeje,“ prohlásil Kaiser.

Starosta Řevničova Jiří Petráček uvedl, že na obec přišel Hucl s ještě nějakým dalším člověkem s tím, že paní Křížková má dluhy a hrozí jí exekuce. „Ukázali od ní podepsanou a úředně ověřenou plnou moc k prodeji jejího baráku a lékařskou zprávu o tom, že je svéprávná. Na to konto nemovitost prodali s tím, že se vyrovnají s exekutorem a zbytek peněz dají paní Křížkové na přilepšenou,“ sdělil Petráček.

Jenže později se do toho vložili místní lidé. Všimli si, že dům seniorky někdo cizí vyklízí, což se jim zdálo divné. Jeden z nich se proto pustil do pátrání. „Můj dědeček jako blízký přítel této paní mne upozornil, že se děje něco podivného. Proto jsem podal různé podněty a v návaznosti na to se rozjela všechna ta řízení,“ uvedl Karel Somol, který je profesí právník a soudem byl ustanoven jako opatrovník Křížkové.

Hned jako první krok požádal soud, aby seniorku zbavil způsobilosti k právním úkonům. „To se také stalo. Znalec, který v rámci tohoto opatrovnického řízení zpracoval posudek, jednoznačně konstatoval, že v okamžiku podpisu plné moci a kupní smlouvy nebyla paní Křížková schopna chápat, co se kolem ní děje,“ prohlásil Somol. Soud bude pokračovat v příštím roce, kdy se očekává rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám