Hlavní obsah

Šéf chebské dopravky stíhán za ovlivňování vyšetřování nehody

Právo, pab
PLZEŇ

Vedoucího skupiny dopravních nehod chebského ředitelství policie Bohumila Hrušku obvinil v pondělí státní zástupce ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Důstojník policie v hodnosti kapitána je podezřelý, že úmyslně ovlivnil vyšetřování dopravní nehody ve prospěch viníka.

Článek

"Trestní stíhání jsem zahájil," potvrdil na dotaz Práva plzeňský státní zástupce Libor Řeřicha. Původně případ státní zástupce odložil, ale jeho nadřízený rozhodnutí o odložení zrušil a dal pokyn k trestnímu stíhání.

K předmětné nehodě došlo v lednu 2001. U odbočky na obchvat Pomezí ve směru na Cheb havaroval řidič Aleš Kasl s vozidlem Peugeot, když nepřizpůsobil rychlost jízdy, dostal smyk, převrátil se a zranil se. V protokolu byl od začátku uveden jako viník nehody s tím, že vyšetřovatel vycházel mimo jiného i z výpovědi svědka Jana Blaška. Blaško uvedl, jej vozidlo podjíždělo z pravé strany přes odbočovaní pruh a pak se náhle převrátilo mimo komunikaci.

Podle Kasla to ale bylo tak, že dojížděl před ním jedoucí vozidlo, které chtěl předjet v levém jízdním pruhu . "Vůz mi ale náhle vjel do dráhy, na což jsem reagoval tak, že jsem strhl řízení napravo, dostal jsem smyk a několikrát se převrátil," tvrdil Kasl. Na popud Hrušky byl protokol o dopravní nehodě pozměněn tak, že ze svědka byl udělán viník a z viníka poškozený. Na základě takového výsledku vyšetřování byl Jan Blaško obviněn z trestného činu ublížení a soud pak ve svém verdiktu uvedl, že Blaško rozhodně není viníkem dopravní nehody a zprostil ho obžaloby.

Detektivové inspekce ministra vnitra později zjistili, že Hruška zasáhl do vyšetřování na základě výpovědi dalšího svědka, který se s odstupem času přihlásil s tím, že nehodu viděl a který je známý otce Aleše Kasla. Ten podpořil Kaslovu verzi. Jeho svědectví ale před soudem označil za nevěrohodné soudní znalec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám