Hlavní obsah

Sedm let za umlácení kamaráda 20 ranami sekyrou. Byl nepříčetný, potvrdil soud

– Praha
Novinky, bad

Dvaašedesátiletý Robert Turek, který kamaráda umlátil k smrti dvaceti ranami sekyrou, si odsedí sedm let ve vězení. Rozhodl o tom ve středu pražský vrchní soud, který zamítl odvolání státního zastupitelství. Tomu se nelíbilo překvalifikování činu z vraždy na opilství. Podle soudních znalců byl ale Turek kvůli množství alkoholu v krvi nepříčetný. Verdikt je pravomocný.

Foto: Novinky

Obžalovaný Robert Turek u pražského městského soudu

Článek

„Máme za to, že soud prvého stupně celkem správně vyhodnotil výpověď znalkyně, podle které byl obžalovaný v době páchání trestného činu nepříčetný,“ uvedl předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička, který tím zamítl odvolání státní zástupkyně, podle které měl být rozsudek městského soudu zrušen a vrácen pro doplnění dokazování.

Podle zastupitelství je navíc uložený trest nepřiměřeně mírný. Lněnička ale argumentoval jak Turkovou trestní bezúhonností, tak přiznáním nebo spoluprací v trestním řízení. „Neshledali jsme žádné podstatné přitěžující okolnosti,“ řekl soudce. Uložený trest je podle něj mírný, nikoliv však nepřiměřeně mírný.

Kamarádovi v opilosti usekl hlavu, odsedí si sedm let

Krimi

Turek byl původně obžalovaný z vraždy, za kterou mu hrozil až dvacetiletý, případně i výjimečný trest. Právě kvůli znaleckému posudku soud čin překvalifikoval na opilství, kde se trestní sazba pohybuje mezi třemi a deseti lety vězení.

Léčit se nemusí

Odvolání proti lednovému rozsudku podal i sám Turek. Ten však pouze nesouhlasil s uložením ochranného protialkoholního léčení ústavní formou, protože prý na alkoholu není závislý a nesplňuje tak podmínky pro jeho uložení. A odvolací soud mu dal za pravdu a rozsudek v této části zrušil.

„Léčit lze pouze nějakou duševní chorobu nebo poruchu, podle znalců obžalovaný žádnou poruchou ani chorobou netrpí. Nadužívání alkoholu je běžnou praxí v populaci a za této situace by musel na léčení každý druhý,“ konstatoval Lněnička.

Kamarádovi z mokré čtvrti měl odseknout hlavu sekerou. Byly to jen lehčí rány, řekl u soudu

Krimi

Turek na muže zaútočil loni v březnu v pražském Hloubětíně. Po mnohahodinovém popíjení alkoholu se známým se ale přátelská atmosféra vytratila. Popíjení oba muže vyčerpalo tak, že se odebrali k odpočinku. Turek měl jít k sobě do postele a jeho kamarád si měl ustlat na zemi. Po nějaké době se ale Turek probudil a zjistil, že si jeho známý k němu přilehl.

„Já jsem se probudil v noci a von najednou byl v tý posteli. Měl jsem zmatek v hlavě, že neměl bejt v posteli,“ uvedl při prosincovém jednání Turek. „Vzal jsem tu sekeru a vzal jsem ho třema ranama, ale nějakejma lehčíma,“ prohlásil. Podle obžaloby šlo ale až o dvacet ran, kterými měl Turek muži téměř odseknout hlavu.

Podezřelým z vraždy v Hloubětíně je jednašedesátiletý muž

Krimi

Turek se už v prosinci u městského soudu k činu víceméně přiznal, podle svých slov si ale čin kvůli množství vypitého alkoholu nepamatuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám