Hlavní obsah

Salzmann popřel svůj podíl na úvěrech pro H-systém

Novinky, Lenka Kadeřávková
PRAHA

"Nevěděl jsem, že společnost H-Systém několik let nesplácela roční mnohamiliónové úvěry poskytnuté pobočkou Praha-centrum a že mezi vedením pobočky a dlužníkem Petrem Smetkou byly úzké majetkové a personální vztahy," hájil se ve čtvrtek u soudu někdejší předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky (KB) (1993-1998) Richard Salzmann.

Foto: agentura CŠKV

Přijďte se pobavit a protančit noc ve víru barev a rytmů!

Článek

Někdejší senátor Salzmann byl dalším ze svědků z řad manažerů KB, kteří svědčili v kauze H-Systému, která probíhá před pražským městským soudem od září loňského roku. Šestice obžalovaných v čele se Smetkou se zpovídá z podvodů v souvislosti s krachem stavebního projektu, v němž 1200 klientů přišlo o téměř 1,2 miliardy korun. Salzmann zdůraznil, že pobočka centrále předávala informace pouze o tom, kolik poskytla za dané období úvěrů, nikoliv však údaje o žadatelích či příjemcích.

"Mojí agendou nebyla agenda jednotlivých úvěrových případů. Já jsem se o nich dozvídal, až když se o nich mluvilo na představenstvu," prohlásil Salzmann s tím, že tak se stalo až v okamžiku, kdy se vyskytly problémy se splácením těchto úvěrů. V tomto případě se tak stalo až v roce 1997, byť pobočka společnostem sdruženým v H-Systému poskytla 12 krátkodobých ročních úvěrů v celkové hodnotě zhruba 800 miliónů již v letech 1993 a 1994.

Proč se problém nedostal centrále dříve?

Podle Salzmanna odbor, který se měl zabývat vymáháním pohledávek, vznikl až v roce 1997. H-Systém stále dluží KB více než miliardu korun. V souvislosti s poskytnutím kontroverzních úvěrů pro H-Systém byla minulý měsíc obviněna z podvodu trojice bankéřů pobočky KB Praha-centrum, která je měla schválit. To navzdory faktu, že je úvěrový výbor označil za "velmi rizikové". Salzmann uvedl, že o něčem takovém neměl ani tušení. Žalobce Havel Právu sdělil, že se nedomnívá, že by vedení o pochybných praktikách při poskytování úvěrů pobočky vědělo. "Já si myslím, že kdyby tyto informace pan doktor Salzmann nebo vedení KB mělo, tak by zasáhlo," konstatoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám