Hlavní obsah

S vrtulníkem, který spadl na Olomoucku, letěl jeho nový majitel

Právo, jr, pem
Olomouc
Aktualizováno

Malý vrtulník se v úterý krátce po 13. hodině zřítil nedaleko Štěpánova u Olomouce. Hasiči na místě likvidovali požár stroje. Pilot (47) nehodu nepřežil. Podle některých svědků události stroj hořel již ve vzduchu.

Foto: Petr Marek, Právo

Trosky vrtulníku

Článek

„Vrtulník spadl poblíž hřiště ve Štěpánově. Hasiči, kteří vyjeli na místo, po dohašení vrak prohledali. Uvnitř našli ostatky mrtvého člověka,“ sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

„Šlo o zcela nový stroj CH77, který si převzal muž z Prahy na letišti v nedalekých Bohuňovicích a poté v něm odtamtud odletěl. Vrtulník krátce nato spadl poblíž hřiště ve Štěpánově. Pilot byl v kabině sám. Bližší okolnosti zjišťujeme, příčiny bude šetřit ústav pro vyšetřování leteckých nehod,“ řekl Právu krajský policejní mluvčí Josef Bednařík.

Foto: Petr Marek, Právo

Trosky vrtulníku

„Stál jsem na dvoře, najednou jsem uslyšel strašnou ránu, podíval jsem se nahoru a uviděl jsem vrtulník, z něhož šel černý dým. Sedl jsem proto na kolo a rychle jel na místo. To už stroj padal dolů. Když jsem tam dorazil, sundal jsem bundu a pilota, který byl v plamenech, jsem z vraku vytáhl. Hned jsem ho začal hasit. Také jsem se podíval, zda žije, ale nic. Už mu nebylo pomoci. Za chvíli se tam objevili obecní strážníci, přijela sanitka, hasiči a policajti,“ řekl Právu svědek neštěstí Dušan Gono.

Havárie vrtulníků nejsou v Česku časté. Nejhorší nehoda v posledních deseti letech se na českém území stala v září 2004. V troskách vojenského vrtulníku Lynx, který se zřítil poblíž letiště v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku, tehdy zahynulo šest britských vojáků, účastníků cvičení Flying Rhino.V roce 2004 ještě přišel o život pasažér vrtulníku typu Robinson 22, který se zřítil do lesa nedaleko Čeřenic na Benešovsku. V listopadu 2010 spadl na pole nedaleko obce Náklo na Olomoucku malý vrtulník, jehož pilot na místě zemřel. Loni v květnu si havárie vrtulníku vyžádala dva lidské životy poté, co se u obce Šindlovy Dvory na Českobudějovicku zřítil dvoumístný vrtulník typu Robinson 22.Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám