Hlavní obsah

S úsměvem strhávali ženám řetízky, mladíka obvinili i z pohlavního zneužívání

Novinky, Ondřej Kořínek
Praha

Měsíc v pražských ulicích řádili dva zlodějíčci, kteří starším ženám strhávali z krku zlaté řetízky a se smíchem utíkali. Policisté zatím zdokumentovali osm případů a vyzývají další poškozené, aby se přihlásily policii. Osmnáctiletý mladík je navíc stíhaný pro pohlavní zneužití, protože souložil s 14letou dívkou.

Dvojice se u krádeží zjevně dobře bavilaVideo: Policie ČR

 
Článek

Kriminalisté povedenou dvojici zadrželi minulé úterý v bytě v Praze 2. Dvacetiletá dívka a osmnáctiletý mladík přepadávali většinou starší ženy v lokalitách Prahy 2, 3 a 10. Policisté je viní z pěti činů, dvojice se navíc přiznala k dalším třem. Totožnost těchto žen ale policisté neznají, a proto prosí, aby se okradené ženy ozvaly.

„První poškozenou dvojice přepadla na konci června v Milešovské ulici. Žena měla šedivé vlasy a černé oblečení, z krku ji mladík strhl velmi tenký zlatý řetízek s malými oky. Další dvě přepadení proběhla v ulici Vinohradská, jedno poblíž prodejny s potravinami u tramvajové zastávky Radhošťská a druhé poblíž stejné zastávky, před prodejnou s fotoaparáty. Jeden odcizený řetízek byl zlatý a plochý, druhý rovněž zlatý a s velkými oky,“ popsala zatím neznámé oběti mluvčí policie Jana Rösslerová.

Foto: Policie ČR

Dvojice se loupežemi dobře bavila

Škodu policisté zatím vyčíslili na 100 tisíc korun. Při zadržení dvojice kriminalisté nalezli hledanou 14letou dívku, která utekla z diagnostického ústavu na Benešovsku již v únoru. Jak později zjistili, hoch s ní měl několikrát pohlavní styk.

Dvojice neměla záznam v trestním rejstříku

Mladík byl zadržen ve stejném bytě spolu s 20letou dívkou, která tam žila se svými nezletilými dětmi ve věku 3,5 roku a necelý rok. Policisté proto vyrozuměli sociální odbor a děti si převzal jejich otec. Všichni tři, dvojice zlodějíčků a hledaná dívka, pak putovali na policejní služebnu. „Na mladíka byl Obvodním státním zastupitelstvím pro Prahu 3 vydán předchozí souhlas se zadržením pro podezření ze spáchání několika loupeží,“ doplnila mluvčí policie.

Foto: Policie ČR

Dvojice se loupežemi dobře bavila

Vyšetřovatel nakonec dvacetiletou ženu a osmnáctiletého mladíka obvinil z trestného činu krádeže a loupeže a v případě dosouzení jim hrozí až desetileté vězení. Mladého muže navíc kriminalisté obvinili z trestného činu pohlavní zneužití. Oba jsou vyšetřováni na svobodě.

„V dostupných evidencích pak kriminalisté zjistili, že oba zadržení nemají žádné záznamy a jejich rejstřík trestů je čistý,“ podotkla Rösslerová. Podle ní se hledaná nezletilá dívka vrátila do ústavu.

Policisté žádají zmíněné poškozené ženy, ale i další, které trestné činy nenahlásily, aby se ozvaly na linku 158. Způsobená škoda podle mluvčí v tomto případě nehraje žádnou roli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám