Hlavní obsah

S padělaným diplomem uspěl muž z Plzeňska i v klubu absolventů

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Sám sobě udělil 35letý padělatel z Plzeňska hned čtyřikrát titul bakalář. Podle policie muž využil prázdné tiskopisy vysokoškolských diplomů, které opatřil svým jménem i všemi náležitostmi týkajícími se konkrétní univerzity včetně napodobenin příslušných podpisů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Kuriozitou v tomto případu je, že jeden z padělaných diplomů použil i k registraci své osoby do klubu vysokoškolských absolventů,“ sdělila policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Muž „úřadoval“ od července 2019 do letošního února. Padělané listiny – kromě vysokoškolských diplomů třeba i vysvědčení nebo osvědčení o vzdělání – nabízel za úplatu i na internetu. Akademický titul na zfalšované veřejné listině díky němu získali minimálně dva lidé.

Nedostatek peněz ho podle policie přiměl nezákonnou aktivitu rozšířit. „Jménem konkrétní vysokoškolské instituce, ale bez jejího vědomí, nakupoval přes internet elektroniku, papírnické potřeby a další zboží, za které do současné doby nezaplatil. Svým jednáním tak způsobil hmotnou škodu za více než čtvrt milionu korun,“ dodala Hokrová.

Padělateli hrozí až pět let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám