Hlavní obsah

Rybí masakr na Plzeňsku. Při nepovedeném výlovu uhynuly čtyři tuny ryb

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Nepříliš vydařený výlov rybníka Labuť v Žinkovech na Plzeňsku mají za sebou produkční rybáři ze společnosti Klatovské rybářství. Minulý čtvrtek po vypuštění vody uhynuly tisíce ryb uvízlých v bahně samotného rybníka, ale také v říčce pod ním.

Foto: Josef Dytrych

Při výlovu uhynuly až čtyři tuny ryb

Článek

Trestní oznámení podal člen rybářského svazu Josef Dytrych. „Úmyslně došlo ke značnému úhynu rybí obsádky,“ uvedl Dytrych.

Mezi zdechlinami byly i kapitální kusy, například více jak dvacet kilogramů vážící tolstolobici. Případ už řeší veterináři, úředníci z životního prostředí a také policie. Více jak šedesátihektarový rybník, který je sportovním revírem, se lovil poprvé po 16 letech.

„Stalo se tak z důvodu plánované rekonstrukce bezpečnostního přelivu, který je v havarijním stavu. Vlastní výlov rybníka, kterým trvale protéká řeka Úslava, nebyl jednoduchý a lovící udělali vše, co bylo v jejich lidských a technických možnostech,“ řekl šéf společnosti Klatovské rybářství Václav Voráček.

Rybáři zřejmě podcenili množství ryb, které i přes intenzivní rybolov v rybníce zůstalo. Proto vodu upustili rychleji, než je u výlovů obvyklé. Část rybí obsádky se místo do loviště k hrázi dostala do krajů rybníka či přítokové stoky, kam se pro ně rybáři kvůli několik metrů vysoké vrstvě bahna nedostali. Ryby se tam kvůli nedostatku kyslíku udusily. Další ryby pak doplatily na zvířené bahno, které jim zacpalo žábry.

Foto: Josef Dytrych

Při výlovu uhynuly až čtyři tuny ryb

„Chci ubezpečit, že naším záměrem nebylo jakkoliv poškodit rybí obsádku. Je zbytečné dnes řešit, co se mělo udělat jinak. Bohužel, stalo se. Celá situace mě velice mrzí a ujišťuji, že se k nápravě stavu postavíme čelem,“ prohlásil Voráček.

Podle něj v současnosti probíhá likvidace následků výlovu. „V rámci technických a lidských možností zajišťujeme sběr uhynulých ryb a jejich následnou likvidaci,“ uzavřel Voráček.

Podle Richarda Bílého ze státní veterinární správy uhynulo odhadem okolo čtyř tun. „Některé přidušené ryby splavaly do říčky pod rybníkem, kde bohužel nepřežily. Všechny ryby budou zlikvidovány v kafilérii,“ dodal Bílý.

Foto: Josef Dytrych

Při výlovu uhynuly až čtyři tuny ryb

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám