Hlavní obsah

Ruzyňský anonym již potřetí změnil výpověď

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vedla "ruzyňského anonyma" k činu zhrzená láska, snaha zamaskovat špatně zorganizovanou cestu do Anglie či přesvědčení, že bomby jsou na letišti opravdu uložené? Těžko říci, protože Jaroslav Horáček svou výpověď před soudem neustále mění, svou odpovědnost za výhrůžné telefonáty nicméně nezastírá.

Foto: Petr Hejna

Frank Hernandez

Článek

Pražské letiště se stalo v poslední době terčem anonymů několikrát, naposledy během úterního večera. Obvodní soud Prahy 6 nyní řeší incident z 26. srpna loňského roku. Tehdy na základě opakovaného telefonátu z mobilního telefonu o uložené bombě policisté vyklidili prostory na několik hodin, následkem toho bylo zrušeno deset pravidelných linek. Krátce na to policie na letišti zadržela podezřelého pětadvacetiletého Horáčka z Blanenska, který putoval následně do vazby. Muž se k činu přiznal.

Zlý sen

"Můj klient mi řekl, že byl přesvědčen, že bomby na letišti opravdu byly," uvedl ve středu před soudem jeho advokát Marián Gabzdil. Obžalovaný ještě doplnil, že za trestným činem stála organizovaná skupina.

To však rozhodně nebyla první verze objasňující jeho možný motiv. "Nejprve tvrdil, že se mu zdál zlý sen, v druhé výpovědi uvedl, že měl informace o tom, že na Ruzyni mají zaútočit cestující ze Spojených arabských emirátů," uvedla žalobkyně Jindra Janáčková.

Verze nešťastné lásky

Advokát zase naznačil, že jeho mandanta mohla vést k činu nešťastná láska. V soudní síni totiž dnes svědčila devatenáctiletá dívka, kterou obžalovaný v inkriminovaný den vezl společně s jejími rodiči na letiště.

"Měla jsem jet studovat do Anglie. Od mámy jsem se dozvěděla, že to byl nápad Horáčka. Nevěděla jsem, kolik mělo studium stát, ale měl to zřejmě platit Horáček a pak se s ním můj táta vyrovnat," uvedla dívka, která obžalovaného označila za rodinného známého.

Když se jí advokát s úsměvem dotázal, jaký byl vztah obžalovaného k její osobě, řekla pouze, že nemá ponětí. Existuje také varianta, že Horáček navzdory slibům kurzy nezajistil, a tímto činem chtěl předejít ostudě.

ČSA chtějí 6,5 miliónu

Samosoudce Dimitrije Dohčevič dnes rovněž řešil otázku škody, kterou mladík svým telefonátem způsobil. České aerolinie (ČSA) se totiž připojily k soudnímu řízení s nárokem na náhradu zhruba 6,5 miliónů korun. Do té právnička ČSA Martina Smíšková mimo jiné zahrnula ztrátu tržeb za zrušené linky, náklady na zpoždění linek, náhradu za zkažené potraviny určené pro občerstvení na palubu letadla či nerealizované tržby v obchodech duty free.

Hlavní líčení bylo dnes odročeno, neboť obžalovaný navrhl vyslechnout další svědky. Horáček již byl v minulosti šestkrát odsouzen především za majetkovou trestnou činnost, naposledy se tak stalo loni v listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám