Hlavní obsah

Rumun dostal 10 let za pobodání v Poděbradech. Nemyslím si, že by se to stalo, tvrdí

– Praha

Deset let ve vězení za pokus o vraždu má podle Krajského soudu v Praze strávit Alexandru Florian Nita (29), který podle zatím nepravomocného verdiktu pobodal loni v Poděbradech o devět let staršího muže. Nita proti rozsudku podal odvolání, stejně tak jako žalobce, který žádá naopak přísnější právní kvalifikaci. Na dotaz Novinek to potvrdil mluvčí soudu Jiří Wažik.

Foto: Novinky

Florian Nita přichází k soudu

Článek

Nita se podle verdiktu s poškozeným pohádal loni v březnu před poděbradským nádražím. Poté poodstoupil, vytáhl z kapsy s největší pravděpodobností odlamovací nůž, který měl v kapse, chytil muže zezadu za hlavu a s úmyslem ho zabít mu vrazil ostří čtyři centimetry do krku. Muž přežil jen díky přivolané rychlé odborné pomoci.

„Obžalovaný byl odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání deseti let nepodmíněně a dále mu byl uložen trest vyhoštění z území České republiky na neurčito,“ uvedl Wažik s tím, že Nita i státní zástupce podali odvolání, a případ tak bude řešit Vrchní soud v Praze.

Podle Wažika nesouhlasí žalobce s právní kvalifikací a bude v odvolání žádat překvalifikování na vraždu s rozmyslem, za kterou je vyšší trestní sazba.

Je to proti mé etice, odmítl Rumun obžalobu z pokusu o vraždu v Poděbradech

Krimi

Nita v prosinci při zahájení hlavního líčení vypověděl, že si z onoho večera moc nepamatuje, odmítl ale, že by byl něčeho takového schopen. „Nemyslím si, že se to stalo. Je to všechno proti mé etice, mým hodnotám,“ řekl soudu Nita.

Podle něj se po práci potkali kvůli tehdy platnému lockdownu s několika známými na lavičce v parku před nádražím, popíjeli a bavili se. Pak si prý matně vybavil, že ho prý někteří z nich začali verbálně napadat a že se asi porvali.

„Moje džíny a adidasky byly plné krve. Vůbec nevím, co se stalo. Nějací lidé mě strhli na zem, byl jsem celý od krve a pak si vzpomínám, že jsem se probudil v nemocnici a na noze jsem měl šestnáct stehů,“ líčil soudu Nita. Policisté mu pak sdělili obvinění. Podle znalců měl Nita v době činu v krvi asi dvě promile alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám