Hlavní obsah

Rozsudky za krádež Ladových obrazů potvrzeny

Právo, Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pachatelé krádeže osmi obrazů Josefa Lady, která se měla odehrát v říjnu 2002, nebyli dosud stoprocentně usvědčeni. Přesto předsedkyně odvolacího senátu pražského městského soudu Eva Burianová ve středu zamítla odvolání Jaroslava Duba i Jiřího Halasze.

Foto: Profimedia.cz

.

Článek

Burianová potvrdila výsledek předešlého soudu, přestože přiznala, že se přímá účast Duby a Halasze na místě činu nedala dokázat. Ve svém zdůvodnění rozhodnutí uvedla, že se starším rozsudkem "nemůže docela souhlasit".

"Z důkazů vyplývá, že krádež provedly jiné osoby než Dub a Halasz. Z odposlechů se nám spíš jeví, že to bylo (v případě odsouzených Duba a Halasze, pozn. red.) organizátorství," řekla soudkyně. Odmítla však návrh Duby a jeho obhájce advokáta Pavla Šprynara odtajnit policejní spisy a zbavit mlčenlivosti policistu Radka Čermáka.

Burianová zamítla i návrh advokáta na čtení listinných důkazů policie, na které Čermák poukázal, a výslech dalších svědků, "kteří by mohli k věci říci podstatné skutečnosti". "Nemyslíme, že by bylo třeba odtajňovat Policii ČR," odmítla návrhy obhajoby Burianová.

Rozhodly odposlechy a nepřímé důkazy

Při rekapitulaci případu uvedla, že Dub i Halasz byli v minulosti odsouzeni pro krádeže. Kromě odposlechů, které byly získány v rámci vyšetřování jiné trestní věci, rozhodly o potvrzení rozsudku výpovědi dalších svědků. Svědek Kočka policii předal dva Ladovy obrazy s tím, že si je u něj uschoval Dub, majitel zastavárny Kopejtko zase uvádí, že mu Dub s Halaszem nabízeli prodej ukradených obrazů.

Jako důkaz proti Dubovi a Halaszovi posloužil i žebřík nalezený na místě činu u zdi Ladova muzea v Hrusicích. Ten si Halasz zapůjčil od známého v Lešanech na vymalování cizího bytu, kde jej podle své výpovědi zanechal. "Žebřík jsem u sebe neměl. Že jsem si ho vypůjčil, vědělo víc lidí. Nestačil jsem se divit, když jsem se dozvěděl, že posloužil ke krádeži obrazů," řekl Právu Halasz.

Rozhodnutí trestního senátu vedeného Burianovou je pravomocné. Odsouzení Dub a Halasz však mohou podat dovolání. "Určitě dovolání podáme. Mluvil jsem pravdu. Krádež obrazů jsem neorganizoval. Pomohl jsem je jen najít. Vše musí být v policejních dokumentech. Budeme trvat na jejich odtajnění a na zproštění mlčenlivosti policistů, kteří mě o pomoc požádali a o mé pomoci věděli," uzavřel svůj případ Dub.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám