Hlavní obsah

Rozsudek nad bývalým poslancem Vondruškou padne na konci dubna

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Rozsudek v případu bývalého komunistického poslance a vychovatele ve věznici v Minkovicích Josefa Vondrušky padne ve čtvrtek 28. dubna. V případu si senát libereckého okresního soudu ještě vyslechne závěrečné řeči a následně vyhlásí své rozhodnutí. Za tím účelem předseda senátu Pavel Pachner případ ve středu odpoledne odročil.

Foto: Barbora Silná, Právo

Josef Vondruška (vpravo) před senátem libereckého okresního soudu

Článek

Státní zástupce Miroslav Mareš viní 62letého Josefa Vondrušku ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Obžaloba mu klade za vinu činy, jichž se měl dopustit v letech 1979 a 1980 jako příslušník Útvaru Sboru nápravné výchovy ČSR v Nápravně-výchovném ústavu Minkovice.

„Podstatou jednání, kladeného mu za vinu, bylo opakované bezdůvodné fyzické násilí vůči jednomu z tzv. politických vězňů Jiřímu Wolfovi, který v minkovické věznici vykonával trest m. j. za trestný čin podvracení republiky,“ uvedl státní zástupce.

Podle obžaloby měl Vondruška Wolfa zbít při předávání pošty nebo při výdeji jídla. Další z útoků se měl odehrát na Štědrý den roku 1979 při předávání dek na spaní.

V případu vypovídalo mnoho svědků, ale mnozí nedokázali tvrzení obžaloby dosvědčit. Ve středu před soudem vypovídal bývalý vězeň Julius Mjadik, který tvrdil, že o bití ve věznici slyšel. V Minkovicích však byl v letech 1981 až 1985 a činy, jichž se měl Vondruška podle spisu dopustit, se odehrály o dva roky dříve.

Sám Vondruška opakovaně nařčení odmítl. Hájí se mimojiné tím, že vychovatelé nebyli v běžném kontaktu s vězni, jak uvádí obžaloba a poškozený Wolf.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám