Hlavní obsah

Rozebírání zábran policie bere jako obecné ohrožení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Muže, který se v noci na sobotu pokoušel rozebírat protipovodňové zábrany u Palackého mostu na Janáčkově nábřeží v Praze, policie podezírá z obecného ohrožení. Zatím s ním ale nebylo zahájeno trestní řízení, protože vyšetřovatel se zatím nerozhodl, jak bude v případu postupovat.

Článek

Městská policie asi hodinu po půlnoci přistihla dva muže, kteří se pokusili na Janáčkově nábřeží v Praze 5 rozebrat protipovodňové zábrany. Třiadvacetiletého muže strážníci zadrželi, druhý utekl. Věc začali strážníci vyšetřovat jako přestupek, které řeší komise městského úřadu, nakonec ji ale předali policii.

Policie už ohledala místo činu a začala případ vyšetřovat pro podezření z obecného ohrožení. "Policie podezřelého, který je na svobodě, vyslechne a bude také zjišťovat, jak by rozebrání mohlo ohrozit celou bariéru," řekl Hulan.

Město bude podle náměstka primátora Rudolfa Blažka požadovat exemplární potrestání, protože čin považuje za naplnění trestného činu obecného ohrožení. "Důsledky poškození protipovodňové zdi mohou být katastrofické a znamenat ohrožení stovek osob," uvedl Blažek. Dodal, že policie průběžně kontroluje funkčnost zábran, které chrání město před velkou vodou.

Zadržený je z Barrandova, kde voda nehrozí

K výzvě žádající tvrdý trest se v sobotu přidal také starosta Prahy 5 Milan Jančík. "Kdyby došlo ke kulminaci Vltavy, jako tomu bylo v roce 2002, mohlo by to vážně ohrozit naše občany, kteří by se na funkci zábran spoléhali," uvedl Jančík.

Muž podle starosty bydlí v Praze 5 na Barrandově, tedy v oblasti, která je mimo jakékoli povodňové nebezpečí. "Společnost si nemůže dovolit tolerovat takové jednání, kdy jedinec parazituje na krizové situaci a ohrožuje zdraví a majetek spoluobčanů," prohlásil Jančík.

Protipovodňové zábrany mají chránit především centrum města před rozvodněnou Vltavou. Město je začalo montovat již v noci na čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám