Hlavní obsah

Rok a půl starý chlapec na sebe svrhnul horkou kaši a popálil se v obličeji

– BEROUN
Novinky, pno

Jeden a půl roku starý chlapec se vážně popálil v neděli večer v obci Měňany na Berounsku. Chlapec na sebe nešťastnou náhodou svrhl nádobu s horkou kaší. S těžkými popáleninami ho vrtulník dopravil do pražské nemocnice.

Článek

„Podle volajících si na sebe chlapec vrhl nádobu s horkou tekutinou. Utrpěl rozsáhlé popáleniny druhého a třetího stupně na trupu, obličeji a na rukách. Operátorky linky 155 do příjezdu zdravotníků z Řevnic radily rodině, jak chlapci poskytnout první pomoc,“ řekla mluvčí záchranářů Tereza Janečková.

Záchranáři z Trans Hospitalu ihned chlapci začali léky tlumit bolest a chladili poranění. Kvůli vážnému stavu vzlétl z Prahy vrtulník, který chlapce následně transportoval na popáleninové oddělení nemocnice na Vinohradech.

Rizikový věk dětí

Tento zásah je podle mluvčí záchranářů jedním z mnoha podobných, se kterými se v terénu často setkávají. Situace bývají vždy stejné. Dítě na sebe v nestřeženém okamžiku svrhne nádobu s vroucí vodou, polévkou, horkou kávou nebo čajem. Následkem mohou být, jako v tomto případě, vážné opařeniny, ale také hrozící popáleninový šok a ohrožení na životě.

První pomoc při popáleninách

Z opařených míst okamžitě sundáme oděv, protože oděv udržuje teplo a prodlužuje jeho působení a postižená místa oplachujeme chladnou (nikoliv ledovou) vodou. Zavoláme záchrannou službu na lince 155. Postižená místa ničím nemažeme ani neposypáváme.

Zdroj: ZZS Středočeského kraje 

"Nejrizikovějším obdobím u dětí je chvíle, kdy začínají lézt, batolit se, jsou zvědavé a kuchyně je pro ně velkým lákadlem. Je dobré z jejich dosahu odstranit všechny nádoby z horkou tekutinou, pánve a hrnce otáčet držadly ke zdi a mít na paměti, že ubrus vždy láká děti k zatahání i ve chvíli, kdy na stole stojí horká káva," doplnila Janečková.

Reklama

Výběr článků

Načítám