Hlavní obsah

Rodiny vyšetřovatelů kokainové stezky pod ochranou

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Policisté od loňského roku chrání bezpečnost dětí policistů, kteří odhalili a vyšetřovali italskou stezku kokainové narkomafie do České republiky. Podobnou ochranu budou mít i někteří utajení svědci v procesu proti obžalovaným italským občanům Berardino a Marco Mitidierovým.

Článek

Podle obžaloby brněnské krajské státní zástupkyně Evy Žďárské otec a syn Mitidierovi objednávali a zajišťovali dovoz kokainu do České republiky. "Oba byli zatčení předloni 10. prosince. Otec Berardino Mitidieri vyslovil při vyšetřování pohrůžku na adresu dětí příslušníků policie. Sice se pak omluvil, jenže slovní omluva sama o sobě hrozbu neodvrátí," odpověděla Žďárská, která vyšetřování dozorovala. Odmítla se vyjádřit k informacím Práva, podle nichž ochranu svědků doporučili italští, němečtí, britští a nizozemští policisté, kteří na odhalení kokainové stezky spolupracovali s českou Národní protidrogovou centrálou (NPC) a americkou Drug Enforcement Administration (DEA) od roku 1998.

Soudce rozhodne do dvou týdnů

"Policejní ochranu dětem a manželkám policistů jsme nuceni poskytovat. Stejně jako některým svědkům. Nejen v uvedeném brněnském případě, kde chráníme i děti školou povinné. Dosud jsme rodinné příslušníky a svědky před útoky narkomafie ochránili," zdůraznil ředitel NPC Jiří Komorous. Obžalobu a obsáhlý soudní spis v kauze Mitidieri nyní studuje předseda trestního senátu brněnského krajského soudu Vlastimil Čech. "Do dvou týdnů rozhodnu o předběžném projednání případu, nebo přímo nařídím hlavní líčení," řekl soudce. K výhrůžkám se nechtěl vyjadřovat.

Pochybení listonošky

V případu policie prověřuje i podezření, podle něhož se jeden z právních zástupců obžalovaných Italů snažil mařit vyšetřování, když se domluvil s 50letou brněnskou pošťačkou. Pozdržování listovních zásilek po jejich otevření mělo prodloužit vyšetřování do té doby, dokud by obžalovaní museli být propuštěni z vyšetřovací vazby kvůli uplynutí zákonné lhůty. "Případ listonošky a advokátů prověřujeme," řekl dnes Právu jeden z kriminalistů. Opletačky s policií prý přiznala podezřelá listonoška i spolupracovníkům. "Řekla, že po ní jdou policajti a že se asi přizná," uvedla jedna z kolegyň.

Soudní proces nebude klidný

Obžalovaní Mitidierové vyčkávají na proces v soudní vazbě v brněnské věznici v Bohunicích. Podle státních zástupců a policistů po dramatickém vyšetřování nebude ani soudní proces klidný. Oběma obžalovaným totiž soud může uložit vysoké tresty, protože se kokainových operací dopouštěli v organizované skupině, která působila ve více zemích. Případem se bude zřejmě zabývat i Česká advokátní komora. "Předáme komoře podklady o činnosti jednoho z obhájců Mitidierových," uvedl Komorous.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám