Hlavní obsah

Rodinný klan kradl stavební stroje a auta, jeho členové dostali až deset let

Právo, ape
Ústí nad Labem

Tresty od jednoho do deseti let rozdal ve čtvrtek Krajský soud v Ústí nad Labem mezi 13 členů rodinného klanu podílejícího se na rozsáhlých krádežích stavebních strojů, aut a techniky. Třem z odsouzených s nejnižšími tresty od jednoho do tří let je soud podmínečně odložil, ostatních deset by mělo jít do vězení. Rozsudky ale zatím nejsou pravomocné, většina odsouzených se proti nim na místě odvolala.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Hlavní z obžalovaných Libor Švehla (vlevo) a Jaromír Valný před ústeckým soudem

Článek

Jen u hlavního z obviněných Libora Švehly, který dostal nejpřísnější možný trest vězení na 10 let, se podle obžaloby škoda šplhala k téměř 20 miliónům korun. Obžaloba čítala na 70 různých skutků, k některým ale soud důkazy nenalezl, proto z nich obžalované osvobodil. I tak toho mají na svědomí velmi mnoho.

Technika se ztrácela často na stavbách, především šlo o nákladní auta, bagry, traktory, stavební techniku, ale i dodávky, radiátory či okapy. Hlavním důkazem pro soud byly odposlechy ze Švehlova auta, které policisté sledovali i pomocí GPS. Téměř všichni obžalovaní tento důkaz odmítli a skutky popírali.

Podle předsedy senátu Ondřeje Peřicha ale byly odposlechy dostačujícím důkazem hlavně kvůli upovídanosti obžalovaných. „Sdělili na sebe, co mohli. Uváděli k trestné činnosti úplně všechno,“ uvedl Peřich. Podle něj jde o nejrozsáhlejší případ, který tento senát zatím projednával.

Odsouzení jsou příbuzní

Řada souzených lidí už měla za sebou trestní minulost, což soud při udělování trestů zhodnotil. Například Jaromír Valný, který dostal sedmiletý trest, byl přiveden eskortou z vězení, kde si odpykává trest za jinou majetkovou činnost. Kromě Valného dostali sedmileté tresty i Ladislav Horáček, Zdeněk Rafaj a Michal Rafaj.

Pavel Horáček byl odsouzen na 6,5 roku, Josef Rafaj a Albert Lébl na pět let, Štefan Sitai na 4,5 roku a Pavel Lep na tři roky. Většina odsouzených mužů bydlí na Litoměřicku, pojilo je nejen společné „podnikání“, ale i příbuzenské vztahy.

Kradli často ve středních Čechách na Benešovsku a Příbramsku, v Praze, severních a jižních Čechách, často zajížděli i do saských Drážďan. Policie skupinu odhalila v roce 2010, litoměřickým kriminalistům se podařilo zajistit ukradenou techniku za více než 14 miliónů korun, která se vrátila k majitelům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám