Hlavní obsah

Rodina ubitého Vietnamce požaduje stomiliónové odškodné

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po padesáti miliónech pro syna a pro matku. To je požadavek, který znovu začal projednávat brněnský městský soud. Sumu chtějí pozůstalí po Vientamci, kterého před šesti lety při zatýkání zbili policisté. Muž následně zemřel.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Syn zabitého Vietnamce chce po státu padesát miliónů korun.

Článek

Soud původně přiznal matce i synovi po miliónu korun, odvolací Krajský soud v Brně ale nařídil, aby se znovu zvážil požadavek i na zbylých 49 miliónů korun pro každého.

Dnes dvacetiletý syn žijící v Německu, který nárokuje miliónové odškodnění, se s otcem už roky nestýkal. Byl s ním v kontaktu pouze přes počítač. Odškodné žádá i proto, že smrt jeho otce prý nebyl náhodný exces tří policistů, ale výsledek kampaně Českého státu proti Vietnamcům.

„Vláda měla zájem na tom, aby se zmenšil počet občanů vietnamské komunity. Jde nám o preventivně sankční potrestání, protože není možné vytrhnout jednání těch tří policistů, problém v policii byl výrazně větší,“ prohlásil v úterý u soudu advokát Marek Sedlák.

Podlehl zraněním

Celý případ se začal psát v jednom z bytů v brněnské Körnerově ulici. Policii do bytu zavolala mužova přítelkyně s tím, že je agresivní a ničí nábytek. Na místo vyrazila tříčlenná hlídka elitní výjezdové skupiny ve složení Josef Srnký, Jarmil Šimoník a František Jaroš.

Vietnamce, po kterém pásli protidrogoví detektivové, pak měli při zatýkání napadnout a způsobit mu zranění sleziny, kterým po několika hodinách podlehl. Policisté jakýkoli exces při zatýkání odmítli, znalec nebyl schopen říci, kdy ke zranění muže došlo, justice přesto policisty potrestala mnohaletými tresty vězení.

Klíčová svědkyně proti policistům byla právě přítelkyně zemřelého Vietnamce, která se před soudem označila za kamaráda advokáta Sedláka. Právě ten zastupuje pozůstalé ve sporu se státem. Není bez zajímavosti, že před několika lety byl sám odsouzen za napomáhání k nelegálnímu pobytu cizinců.

Soudce Jan Sedláček verdikt vynese ve čtvrtek. V souběžné kauze, kdy odškodné žádá matka, začne soud jednat v úterý odpoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám