Hlavní obsah

Rittigovo odvolání kvůli nařčení z tunelování dopravního podniku soud odročil

– Praha
Novinky, bad

Lobbista Ivo Rittig žaluje Nadační fond proti korupci kvůli tomu, že ho NFPK spojuje na svých webových stránkách s tunelováním pražského dopravního podniku. Vrchní soud v Praze ovšem v úterý zasedání odročil kvůli špatně a pozdě podané plné moci k zastoupení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivo Rittig

Článek

„My máme za to, že žalobce ani jeho zástupce zde dnes nejsou přítomni,” smetla ze stolu námitky zplnomocněného advokáta Vladislava Jirky předsedkyně senátu Romana Vostřejšová. Jednání tak bylo odročeno.

Rittig žádá, aby fond odstranil ze svých internetových stránek tvrzení, spojující ho s tunelováním pražského dopravního podniku. Pražský městský soud zamítl lobbistovu žalobu loni v červnu.

Podnikatel žije v Monaku a jednání se nezúčastnil. Jeho jméno se v poslední době objevilo v policejních dokumentech souvisejících se zatýkáním v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové.

"Nadační fond proti korupci prokázal pravdivost svých tvrzení včetně propojení Rittiga s dopravním podnikem," uvedl loni soudce Tomáš Novosad.

Rittig žaloval Nadační fond proti korupci kvůli informaci z prosince 2011. Fond na webu píše, že "za kauzou Předražené jízdenky Dopravního podniku hlavního města Prahy stojí lobbista Rittig". Podnikatel tvrdí, že tato tvrzení jsou nepravdivá a mohou ho poškodit v osobních i obchodních vztazích.

Rittig figuruje v kauze Nagyová

Policie spojuje Rittigovo jméno s rozsáhlým zásahem, který v polovině června vyústil v obvinění osmi lidí ve dvou kauzách kolem Nagyové.

V jednom případě jde o údajné zneužívání vojenské rozvědky a v druhém o údajnou korupci bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra, kteří se vzdali poslaneckého mandátu. Zákonodárci poté získali funkce v dozorčích radách státem vlastněných firem.

Nagyovou policie obvinila také z toho, že ze soukromých důvodů nechala sledovat manželku expremiéra Nečase a dva zaměstnance úřadu vlády Vojenským zpravodajstvím.

K Nagyové se kriminalisté dostali díky prošetřování podezření na údajnou organizovanou zločinnou skupinu, ve které figuroval právě Rittig a další lobbisté jako Roman Janoušek nebo Tomáš Hrdlička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám