Hlavní obsah

Rittig: Obžaloba v kauze pražských jízdenek je absolutní lež

– Praha
Právo, Matěj Říha

Za absolutní lež v pondělí označil podnikatel Ivo Rittig obžalobu v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik (DPP). Ve své výpovědi před soudem odmítl, že by se podílel na praní špinavých peněz, které byly předtím z firmy vyvedeny. Hlavní postavou případu je bývalý ředitel DPP z let 2007 až 2011 Martin Dvořák. Podle obžaloby spolu s dalšími lidmi zmanipuloval tři zakázky, které se týkaly tisku jízdenek, prodeje v obchodech a zajištění služby SMS jízdenky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Soud v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik, na snímku obžalovaný podnikatel Ivo Rittig (vpravo) se svým advokátem Vlastimilem Rampulou

Článek

U Dvořáka s Rittigem podle obžaloby skončila část peněz z téměř půlmiliardové škody, která údajně dopravnímu podniku vznikla. Oba muži to popírají. „Je to absolutní lež. Odmítám, že bych se podílel na nějakém praní špinavých peněz,“ řekl Rittig.

Podobně u soudu mluvili také Rittigovi dvorní právníci David Michal a Karolína Babáková, kteří rovněž patří mezi obžalované. Podle Michala obžaloba ignoruje znalecké posudky. Tvrzení, že peníze končily u Dvořáka s Rittigem, označil za drzé a lživé konstatování. „Jsou to lži a nesmysly,“ uvedla Babáková.

Všichni se snažili zpochybnit také roli spolupracujícího obviněného Jaroslava Kubisky, který se je snaží usvědčit z praní špinavých peněz vyvedených z dopravního podniku.

Babáková o Kubiskovi: Nesnášeli jsme se

Kubiska již jednou v roli spolupracujícího obviněného neuspěl - v kauze tunelování petrochemické společnosti Oleo Chemical byl i přes své přiznání k trestné činnosti soudem zproštěn obžaloby stejně jako lidé, které chtěl usvědčit, včetně Rittiga.

„Neznal jsem ho, nikdy jsem se s ním nebavil,“ řekl o Kubiskovi Rittig. Babáková při výpovědi uvedla, že musela s Kubiskou spolupracovat. Označila ho za neschopného finančního analytika, ze kterého byla nešťastná. „Nesnášeli jsme se,“ řekla Babáková.

Oba případy kromě Kubisky spojuje také jméno dozorujícího státního zástupce Adama Borguly. V kauze dopravního podniku celkem figuruje 17 obviněných lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám