Hlavní obsah

Řidička zastavila a začala oživovat muže na chodníku

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Málo vídanou ochotu pomoci cizímu člověku v nouzi zaznamenali ve středu odpoledne záchranáři na severu Moravy. V ohrožení života byl muž, kterému v Karviné vypověděly službu základní životní funkce a upadl na chodníku do bezvědomí. Jako první mu pomohla projíždějící řidička, která svou ochotou pomoci strhla další lidi. Muže se nakonec podařilo zachránit.

Článek

Drama začalo před patnáctou hodinou, kdy se o události dozvěděli záchranáři. Ti na místo vyslali posádku, bylo ale potřeba ihned začít s oživováním. Operátorka proto instruovala svědky, jak mají provádět resuscitaci.

„Podle sester z operačního střediska byla nejodvážnější řidička okolo jedoucího vozidla, která ihned zastavila a začala se záchranou postiženého muže jako první. Svědkové na místě pokračovali v oživovacích pokusech více než deset minut, až do příjezdu naší posádky,“ řekl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Záchranáři pokračovali v odborné resuscitaci, bylo potřeba také defibrilovat, aby se obnovil normální srdeční rytmus u postiženého muže. „Pacient začal dokonce spontánně dýchat, předali jsme ho v karvinské nemocnici,“ řekl Humpl.

Ochota pomoci není samozřejmostí

Ochota spolupracovat na záchraně postiženého ze strany laické veřejnosti není vždycky samozřejmostí. „Anonymní svědci události, kteří pod vedením operátorky zahájili na ulici oživovací pokusy, přispěli značným dílem k tomu, že se život muže podařilo zachránit. Nezbývá než si přát, aby stejně úspěšně pokračovala i jeho další léčba,“ uzavřel Humpl.

Reklama

Výběr článků

Načítám