Hlavní obsah

Řidička, která najela do masopustního průvodu, alkohol nepila

Právo, rs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VSETÍN

Rozbor krve sedmadvacetileté řidičky, která před třemi týdny ve Valašské Polance na Vsetínsku najela do masopustního průvodu, ukázal, že alkohol před jízdou nepila. Při orientační dechové zkoušce těsně po nehodě však přístroje ukázaly, že má v krvi 0,25 promile alkoholu. Vsetínští policisté trvají na tom, že jejich měření bylo přesné.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 18.6.2018 Světová série FIVB Ostrava Beach Open je připravena.

Článek

"Výsledky dechové zkoušky a laboratorních testů se často liší. Záleží na tom, za jak dlouho je řidiči krev odebrána. Než se dostane k lékaři, uplynou i dvě hodiny. A za tu dobu hladina alkoholu klesne," řekl vedoucí dopravního inspektorátu ve Vsetíně Lubomír Adámek.

Množství alkoholu, které policisté u řidičky z Valašské Polanky zjistili, odpovídá podle Adámka přibližně jednomu pivu. "Pokud je člověk zdravý, za dvě hodiny je jeho tělo schopno tento alkohol odbourat," poznamenal Adámek.

Přístroje značky Drager, které policisté používají, jsou podle Adámka zcela přesné. Každého půl roku je nechávají kalibrovat přímo u anglického výrobce. Krev řidičky, která při nehodě vážně zranila šest lidí, byla odebrána asi po hodině.

Výsledek testu může zkreslit i nemoc

"Podle přesného laboratorního testu měla v krvi 0,07 promile. Tuto hodnotu je třeba brát jako prakticky nulovou," potvrdil mluvčí vsetínské policie František Hauk. Zda byl výsledek dechové zkoušky u řidičky přesnější než rozbor krve, by mělo prokázat další lékařské vyšetření.

"Ke zkreslení dechové zkoušky může dojít v případě, že řidič trpí cukrovkou, nebo užívá některé léky. Záleží také na tom, zda se žena přizná, že před jízdou něco vypila," uvedl Adámek.

Policisté dosud nemohli řidičku kvůli jejímu špatnému psychickému stavu vyslechnout. Vyšetřovatel ji však už obvinil z trestného činu ublížení na zdraví. Hrozí jí až pět let odnětí svobody. Ze šesti zraněných účastníků masopustního průvodu jeden muž před deseti dny zemřel. Další zůstal několik dnů v bezvědomí, ale jeho zdravotní stav se podle lékařů začal zlepšovat. Zbývající čtyři zranění se už z nemocnice vrátili domů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám