Hlavní obsah

Řidič v audi vybržďoval český kamión v Německu. Policie radí neoplácet

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S piráty na silnicích, kteří neudrží nervy na uzdě a za volantem si hloupě léčí svá ega, se řidiči a policisté setkávají čím dál častěji. V Česku jsou asi nejznámější dva případy: "Pirát 2222" Aleš Trpišovský a Luboš Lacina, kteří již stanuli před soudem. Novinky mají k dispozici další video z nebezpečné jízdy tentokrát z německé dálnice A6, kde se navzájem provokují český řidič kamiónu se stříbrným audi.

Řidič na dálnici úmyslně blokoval kamiónVideo: LiveLeak.com

 
Článek

Případ Aleše Trpišovského, alias Piráta 2222, se táhne již od prosince 2010, kdy měl podle obžaloby předjíždět vozidla v levém jízdním pruhu dálnice D1 zprava a nutit je z vysokých rychlostí téměř zastavit, což v jednom z případů vedlo až ke srážce. Nyní je souzen a během června by měl být vynesen rozsudek.

Druhý nejznámější případ se týká řidiče Luboše Laciny, který z dálnice vytlačil do příkopu mazdu, jež se opakovaně přetočila přes střechu. Podle soudu šlo o akt čisté agrese. Přestože Lacina po incidentu zastavil a zavolal posádce pomoc, Nejvyšší soud mu vloni v listopadu potvrdil pětiletý trest vězení.

Kamión versus audi na dálnici

Video, které se objevilo na webu liveleak.com, zřejmě pořídil český řidič kamiónu na dálnici A6 v Německu. Videozáznam byl na server nahraný minulý pátek, ve středu měl již 65 000 zhlédnutí. Řidič kamiónu na záznamu jede za stříbrným vozidlem audi s německou registrační značkou, který jej blokuje pomalou jízdou.

Kamión na videu přejíždí z jednoho pruhu do druhého a šofér vulgárně nadává na řidiče audi jedoucího před ním. Několikrát na něj zatroubí, načež řidič audi sešlápne brzdový pedál. Když se ho kamión snaží předjet, audi mu v tom zabrání. V jednu chvíli dojde téměř ke kolizi obou vozidel, po které audi rychle vyrazí vpřed a ujede.

"Předjížděl jsem pomalu jedoucí kamión, kdy předjížděcí manévr trval zhruba 20 až 30 sekund, zezadu přilítnul tento borec ve stříbrném audi a vyblikával mě dálkovými světly. Po zařazení do pravého pruhu mě předjel a 'vybrzdil', což bohužel na nahrávce není, jelikož jsem zapnul nahrávání až po této události," napsal Novinkám řidič inkriminovaného nákladního vozu.

"Ještěže jsem toho vola nevystřelil do lesa"

"Co následovalo dál, je zřejmé. Omlouvám se za svůj slovník a jsem rád, že jsem udržel nervy na uzdě a toho vola nevystřelil někam do lesa," pokračoval šofér s tím, že nechápe, proč někdo nejdřív strašně pospíchá, ala pak má čas jet několik kilometrů padesátkou a dělat "kraviny".

Případy jako tento se objevují také na českých silnicích a dálnicích, řidiči neustále spěchají a jsou agresivní. Řidiči kamiónů se navzájem předjíždějí a blokují levý jízdní pruh, motoristé v rychlých osobních autech zase rádi problikávají pomaleji jedoucí vozidla a lepí se jim na kufr, aby je přinutili uhnout stranou.

Pirátům agresivní chování neoplácejte

„Žádný takový případ z pražských ulic hlášený nemáme a statistiku ohledně tzv. vybržďování si pražská policie nevede,“ řekla Novinkám pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Ani policejní prezídium tyto přestupky nesleduje a neeviduje. Policisté je řeší v terénu, kde je buď odhalí sami, nebo dostanou oznámení o nějakém neukázněném řidiči.

„V praxi se setkáme s podněty, jež nám posílají řidiči, kteří se do podobné situace dostali a zadokumentovali jednání druhého řidiče na mobilní telefon, nebo mají vozidlo vybaveno záznamovým zařízením,“ řekl Jan Melša z tiskového oddělení policejního prezídia.

Zároveň důrazně varoval řidiče, kteří se setkají s takovým chováním na silnici, aby se určitě nepouštěli do vzájemného závodění či oplácení agresivního chovaní. „Pokud je to v možnostech posádky vozidla, oznamte celou situaci policistům s popisem kdy, kde a o jaké vozidlo se jednalo,“ uzavřel Jan Melša.

Anketa

Ztrácíte někdy nervy za volantem?
Ano, někdy se vytočím a jednám nebezpečně
11,3 %
Ano, ale snažím se nehazardovat
63,6 %
Ne
25,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15005 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám