Hlavní obsah

Řidič tahače odmítl vinu za nehodu vězeňského autobusu, při které zemřel dozorce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tragickou nehodou tahače a vězeňského autobusu, při které zemřel jeden dozorce a dalších 14 lidí bylo zraněno, se začal v pátek zabývat Obvodní soud pro Prahu 5. Řidič tahače Miroslav Koloc (50) je obžalovaný z nedbalostního obecného ohrožení, za které mu hrozí až 10 let vězení. Koloc vinu u soudu odmítl.

BEZ KOMENTÁŘE: Miroslav Koloc u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Jsem přesvědčený, že je to ohromný neštěstí, hlavně pro rodinu toho člověka, který tam umřel. Nicméně jsem přesvědčený, že jsem v daném okamžiku udělal naprosto všechno, co bylo v mých silách, abych nehodě zabránil a zabránil ještě větší škodě,“ trval na své nevině obžalovaný.

Na Pražském okruhu hořel po nehodě autobus, který vezl vězně. Jeden mrtvý a 14 zraněných

Krimi

Koloc převážel před třemi lety po pražském okruhu svým nákladním autem historickou vojenskou techniku, konkrétně stíhač tanků M36 Jackson z roku 1944 a tank M3 Stuart z roku 1942.

Podle obžaloby překročil nákladem maximální povolenou váhu 60 tun o tři tuny.

Foto: Novinky

Miroslav Koloc u soudu

Kolem jedné hodiny odpolední, kdy se podle žalobkyně plně nevěnoval řízení a nesledoval provoz, kterému navíc údajně nepřizpůsobil rychlost, vrazil náklaďákem do před ním stojícího vězeňského autobusu, který předtím narazil do dalšího auta zastavujícího v koloně.

Kolocův tahač i vězeňský autobus začaly hořet. Autobus převážel devět odsouzených a deset příslušníků vězeňské služby.

Nehodu vězeňského autobusu u Prahy nepřežil 23letý dozorce

Krimi

Nehodu nepřežil třiadvacetiletý dozorce, jeho kolegyně utrpěla těžká zranění a kolega středně těžká zranění. Dalších 12 lidí bylo zraněno lehce.

Celkovou škodu pak vyšetřovatelé spočítali na 16,5 milionu korun, z čehož zhruba polovina připadá na vojenskou techniku.

Koloc se svým jednáním podle žalobkyně dopustil obecného ohrožení z nedbalosti, za což mu hrozí až deset let vězení, vzhledem k tomu, že svým jednáním měl způsobit smrt a škodu velkého rozsahu.

Policie obvinila řidiče, který s nákladem tanků naboural vězeňský autobus

Krimi

„Necítím se být vinen spácháním skutku tak, jak je popsaný v obžalobě. Není pravdou, jak říká obžaloba, že jsem se plně nevěnoval řízení,“ prohlásil na začátku výpovědi Koloc.

Popsal, jak ho vězeňský autobus předjel a zastřel mu tím výhled před sebe. Když začal autobus intenzívně brzdit a otřásl se, chtěl se prý Koloc nehodě vyhnout.

„Svodidla jsou bohužel příliš pevná a došlo k nárazu do autobusu, který začal hořet,“ popsal dále Koloc.

„Velice nešťastná shoda okolností. Nenašel jsem nic, co bych mohl udělat k odvrácení té nehody jinak nebo lépe,“ řekl závěrem Koloc.

Záběry z letadla zachytily kolaps Pražského okruhu po nehodě vězeňského autobusu

Krimi

S převozem vojenské techniky má podle svých slov zkušenosti. Kromě hmotnosti náklad nebyl podle něj ničím nadměrný.

K překročení povolené hmotnosti nákladu Koloc uvedl, že počítal s hmotností, kterou mu uvedl majitel tanků, a že je možné, že byl náklad po nehodě špatně zvážený.

„Nemyslím si, že bych vědomě porušil nějakou z těch věcí, který mi tady jsou kladeny za vinu,“ uzavřel Koloc.

Reklama

Výběr článků

Načítám