Hlavní obsah

Řidič mustangu dostal za nehodu, při níž zemřel generál Jakubů, tři roky

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Trest tři roky natvrdo a desetiletý zákaz řízení motorových vozidel dostal ve čtvrtek u Okresního soudu v Trutnově 32letý řidič vozu Ford Mustang Vojtěch Chaura, jenž při zběsilé jízdě způsobil smrt 49letého brigádního generála Milana Jakubů. Zástupce šéfa vojenského zpravodajství se vracel v kritický den s manželkou ze Špindlerova Mlýna.

Řidič dostal tři roky za tragickou nehoduVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Rozsudek není pravomocný. Obě strany si ponechaly odvolací lhůtu,“ konstatovala mluvčí trutnovského soudu Pavla Novotná.

Chaurovi hrozilo za usmrcení a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti až osmileté vězení, v horším případě patnáct let požadovaných právním zástupcem pozůstalých Martinem Pelikánem. „Dopustil se obecného ohrožení. Svou jízdou po celou dobu ohrožoval všechny účastníky silničního provozu. Podobná nehoda se mohla odehrát kdekoliv,“ argumentoval Pelikán.

Argument právního zástupce poškozených senát nevyslyšel. „Nebyly k tomu zákonné podmínky,“ upřesnila Novotná.

Před tragickou srážkou s autem generála na Trutnovsku jel mustang až 158 km/h

Krimi

Čtvrteční jednání probíhalo prakticky s vyloučením veřejnosti za přísných protiepidemických opatření. Jednací síň trutnovského soudu zaplnila za dodržení daných rozestupů spolu s tříčlenným senátem a právními zástupci protistran zhruba desítka lidí vesměs se vztahem k oběti nebo obžalovanému. Závěrečné řeči, stejně jako reakce obžalovaného Chaury, zůstaly mediím utajeny za zdmi soudu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Vojtěch Chaura u soudu v Trutnově.

Tragédie se stala 21. září loňského roku kousek před Špindlerovým Mlýnem. Mustang při čelním nárazu smetl z vozovky Jakubů řízenou Škodu Rapid. Chaura krátce po nehodě odevzdal řidičský průkaz a do konce života nehodlá sednout za volant. Místo příležitostných automobilových závodů se chce věnovat tříletému synovi, jehož má v péči.

Mustang jel příliš rychle. Za tragickou nehodu u Špindlerova Mlýna navrhla policie obžalobu

Krimi

Chaura prodal auto a utržených půl milionu korun věnoval pozůstalým po generálovi, které značně rozladil neúspěšným pokusem je kontaktovat. Pozůstalí brali Chaurou projevovanou účast spíše za účelový tah, jak obměkčit soud.

Mechanik a příležitostný závodník Chaura byl na srazu vyznavačů americké ikony vozů Ford Mustang na Benecku. Cestou do krkonošského střediska jel spolu s nezletilým synem dalšího z účastníků mítinku Patra Hampla. Chaurův půjčený mustang Hamplův vůz v závěsu následoval. Mustangy v zatáčkách podle svědků riskantně předjížděly ostatní auta. „Jela jsem přesně sedmdesát. První z mustangů nás riskantně předjel. Báli jsme se, že nás srazí ze silnice. Potom jsem za sebou slyšela ránu a viděla dým,“ popsala nehodu řidička Kateřina Rožnovská. „Udělal myšku,“ doplnil spolujezdec Rožnovské Martin Haluška.

Vraťte mi mustang, domáhal se silniční pirát u soudu. Marně

Krimi

Rychlost Chaurou řízeného vozu znalci v okamžiku střetu se škodovkou Jakubů odhadli na skoro 160 kilometrů v hodině. Generál na následky zranění na místě zemřel. Manželka Kamila se dodnes zotavuje z těžkých zranění. Chaura a jeho 12letý spolujezdec vyvázli s lehkými zraněními.

Reklama

Výběr článků

Načítám