Hlavní obsah

Řidič, který v opilosti autem zabil dva cyklisty, dostal pět let

Právo, pab
Domažlice

Pět let vězení a osmiletý zákaz řízení auta. To je definitivní trest pro Jiřího Pittnera (49), který opilý za volantem letos v červnu u Kdyně na Domažlicku zabil dva cyklisty. Krajský soud v Plzni ve čtvrtek v odvolacím řízení Pittnerovi původní trest snížil o jeden rok a o dva roky mu zkrátil dobu, po kterou nesmí řídit. Rozhodl také o tom, že pozůstalým Pittner zaplatí odškodné tři milióny místo pěti.

Článek

Nehoda se stala 21. června u kdyňské benzinové pumpy. Pittner tam srazil z kola jednasedmdesátiletého muže a jeho o třicet let mladší dceru. Oba cyklisté na následky zranění zemřeli. Řidič měl v krvi 2,3 promile alkoholu, jeho vozidlo navíc nemělo platnou technickou kontrolu.

Domažlický soudce Jan Švígler v září uložil Pittnerovi maximální možný trest, tedy šest let vězení a deset let zákaz řízení motorových vozidel. Nařídil mu také zaplatit odškodné pozůstalým ve výši pěti miliónů korun.

„Za jízdu pod vlivem alkoholu je třeba nést odpovědnost, zejména dojde-li k tak tragickému následku. Cyklisté neměli absolutně šanci nehodě zabránit. S automobilem bez technické kontroly neměl obžalovaný vůbec vyjíždět, navíc tím místem nehody, které je fakticky křižovatkou, jel nepřiměřenou rychlostí,“ zdůvodnil své rozhodnutí Švígler.

Byl v těžké životní situaci

Odvolací soud zohlednil to, že technický stav vozidla neměl na nehodu vliv a že Pittner povolenou rychlost nepřekročil. Jako polehčující okolnost vzal v úvahu i dosavadní řidičovu beztrestnost.

Pittner svého činu u soudu litoval. „Nikam jsem neujel a čekal, až přijede policie,“ řekl na svoji obhajobu. Jako důvod uvedl, že byl v těžké životní situaci související s rozpadem svého manželství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám