Hlavní obsah

Řidič, který se srazil s Hlinkou, byl obžalován

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY/PRAHA

Státní zástupce Pavel Dvořák obžaloval řidiče avie Františka Veletu z ublížení na zdraví za nehodu, při níž se loni u Karlových Varů srazil s vozem Ivana Hlinky. Hrozí mu až 5 let vězení.

Foto: archiv MKZ Zlaté Hory

Zrekonstruovanou rozhlednu už navštívily stovky lidí.

Článek

"Pokud soud uzná obžalovaného vinným, hrozí mu trest odnětí svobody na půl roku až pět let," uvedl Dvořák. "Obžaloba vzešla z vyšetřovacích spisů, které jsem si prostudoval," uvedl s tím, že v nich nalezl důvody k podání obžaloby. "Neřeknu vám konkrétně, proč jsem obžalobu podával," dodal.

"Předpokládám, že soud po seznámení se spisem svolá ve věci hlavní líčení, nyní nezbývá než čekat, až soud určí termín soudního přelíčení," uvedl obhájce Velety Jaroslav Krůšek.

"V jeho průběhu budu zřejmě žádat slyšení všech soudních znalců, kteří vypracovávali k případu posudky, aby mohli odpovídat na naše doplňující otázky," dodal.

"Podání obžaloby jsem očekával," uvedl advokát Hlinkovy vdovy Jiří Polanský. "Od začátku tvrdím, že pan Veleta nedal na silnici přednost v jízdě. Od soudu očekávám, že jej shledá vinným," dodal Polanský. "Nevím, jak to je přesně s termíny u karlovarského soudu, ale myslím, že dříve než za měsíc soudní líčení nenastane. Soudce si musí spis nastudovat a přitom soudí i jiné věci," doplnil advokát.

Vyšetřování se táhlo měsíce

Trenér české hokejové reprezentace Ivan Hlinka havaroval v srpnu 2004 při návratu z Karlových Varů. Čelně se střetl s avií Františka Velety. Převezen byl do karlovarské nemocnice, kde svým zraněním podlehl. [celá zpráva]

Od té doby se táhne několikrát prodlužované policejní vyšetřování. K nehodě se vyjadřovala řada znalců jak z oboru dopravy, tak z medicíny. Dokonce se prověřovalo, jestli část viny za Hlinkovu smrt nepadá na lékaře.

Řidič avie Karlovarských prádelen, který byl nyní obžalován, tvrdil, že mu do cesty skočilo nějaké zvíře. Šlápl prý okamžitě na brzdy, ale v tu chvíli se auto stalo neovladatelným a vjelo do protisměru, kde se střetlo s Hlinkovým superbem.

Reklama

Související články

Hlinka nebyl připoután

Ivan Hlinka, jehož superb 16. srpna smetla na karlovarské výpadovce avie řízená Františkem Veletou, nebyl podle znalců před srážkou připoután. Pod jeho...

Policie už zná příčiny Hlinkovy nehody

Policie již zná průběh a příčiny tragické dopravní nehody, při které 16. srpna loňského roku zahynul na výpadovce z Karlových Varů do Prahy hokejový trenér...

Výběr článků

Načítám