Hlavní obsah

Řezbářovi ukradli figury pro nový Troškův film

Právo, Petr Knötig
DOLNÍ LOUČKY U TIŠŇOVA

Zloba a vztek zůstaly řezbáři Jiřímu Trnkovi z Dolních Louček u Tišnova, kterému minulý týden v úterý zloděj ukradl část figur pro nový český film a také dvě vzácné pušky, na které sám vyřezával pažbu. Jeho díla zdobí nejeden přijímací sál hlav evropských zemí.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 24.3.2018 Trénink s olympionikem. Iveta Vacenovská, stolní tenis, juniorská mistryně Evropy, účast LOH Londýn 2012, Rio de Janiero 2016.

Článek

"Už opravdu nevím, co s tím. Vykradli mě tu asi desetkrát a vždycky zmizelo něco, co mělo pro mě velikou cenu. Tentokrát to byla Winchestrovka a Lancasterka, na které jsem vyřezával pažby a je na nich můj monogram, který poznají všichni řezbáři. Pak si zloděj vzal část figurek, které mají sloužit pro nový český film Zdeňka Trošky a čekaly jen na počítačové oživení," naříkal řezbář.

Podle něj byl zloděj buď náhodný amatér, který šel zkusit, co najde nebo člověk, který šel krást na zakázku pro někoho jiného. Vzal totiž několik vzácností a na druhou stranu nechal na místě peníze i věci, které by se daly dobře prodat. Například z figur pro Troškův film zmizela jen jejich část, přitom celá kolekce by měla daleko větší cenu. Na místě zůstaly i některé cenné vyřezávané nože.

Díla měla i velkou osobní hodnotu

"Zcela netknuté zůstaly některé sochy, ale ze zahrady zase zmizely dvě sochy z pohádkového sousoší Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Zůstala tu jen metr vysoká socha Širokého, zatím co ostatní a podstatě větší jsou neznámo kde. Nenechave si taky vzal kresby od Ládi Kerndla, podle nichž dělám reliéf k jeho 60. narozeninám," dodal smutně Trnka, který už začal řadu věcí stěhovat pryč z domu.

Sám tvrdí, že zloděj mu vzal vlastně duši, kterou dostal do jednotlivých děl, která jsou po mnoha světových muzeích a může se jimi pochlubit jak španělský král Juan Carlos I, tak anglická Královna Alžběta II. či monacká princezna Carolina.

Každá figurka či šperkovnice je originálem a má v sobě část řezbářova srdce, které vkládá do každičkého řezu. To je to nejhorší, co může umělce potkat. Peníze jsou až na druhém místě.

Zloděj věděl, že majitel bude pryč

Trnka se sám také vydal po stopách, kudy zloděj vnikl do domu. Stalo se to za bílého dne v době, kdy byl na jednání v Předklášteří i se psem. Zloděj se do domu dostal bočními dveřmi, ve kterých kamenem rozbil sklo. Přitom se však pořezal, takže nechal policii stopy krve, z nichž se dá snadno zjistit DNA.

"Já mohu v tuto chvíli jen potvrdit, že ke krádeži skutečně došlo a pátráme jak po pachateli, tak po odcizených věcech. Máme nějaké stopy, které se snažíme v rámci pátrání vyhodnotit. To je vše, nic víc k tomu nelze zatím sdělit," potvrdila na dotaz Práva Věra Uhrová z policie pro Brno-venkov.

Okradený řezbář, který za několik okamžiků přišel o řadu figur, zbraní a dalších uměleckých prací, nesložil ruce do klína a vrhl se do výroby soch, které zmizely. Pořídil si ostrého psa, který dřív hlídal letiště. Navíc cenné věci už z domu odvezl a uložil na bezpečném místě. Pořád věří, že se ukradené sochy a pušky najdou, protože se nedají nikde prodat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám