Hlavní obsah

Registr pedofilů chce většina lidí, ministr se mu nebrání

Právo, Josef Koukal

Záměr soukromé společnosti Centrální registr dlužníků (CERD) zveřejnit registr lidí odsouzených za pohlavní zneužití dětí, si v internetovém referendu zatím získává drtivou podporu. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) přitom v pátek nevyloučil, že podobný seznam by mohl vytvořit i stát.

Foto: Novinky

Článek

O záměru CERD zveřejnit na internetu registr pedofilů informovalo Právo začátkem týdne. Ankety na webu www.registrpedofilu.cz se do pátku zúčastnilo již více než šest tisíc lidí a většina z nich projekt podporuje.

Pro zavedení registru 95 procent hlasujících

„Devadesát pět procent se vyjádřilo ve prospěch zavedení registru. Předčilo to naše očekávání, čekal jsem něco na hranici 75 procent. Netušili jsme, jakou podporu bude mít projekt mezi lidmi,“ řekl Právu Jiří Jehlička z CERD.

Společnost má v úmyslu registr zveřejnit 17. listopadu na zahraničním serveru, v Česku by projekt narazil na zákon o ochraně osobních údajů. Registr má totiž obsahovat jméno, příjmení, fotografii a adresu pedofilů v minulosti odsouzených za zneužívání. [celá zpráva]

Ještě před spuštěním stránek však hodlají autoři projektu zaslat výsledek internetového referenda úřadu vlády s výzvou, aby podobný registr zřídil přímo stát.

„Když nějaký vládní činitel řekne, že vláda začne o obdobném registru jednat, a nějaká síla se ho bude snažit prosadit, pak třeba registr nespustíme,“ připustil Jehlička.

Podle ministra Pospíšila ovšem resort na podobném seznamu už delší dobu pracuje. Pouze by nebyl v plné verzi přístupný veřejnosti, ale jen policejním orgánům.

Seznam pro policii

„Ministerstvo počítá se seznamem osob, které byly odsouzeny za určitý typ trestné činnosti se sexuálním podtextem. Sloužit by měl primárně orgánům činným v trestním řízení, když například strážník nebo policista někoho zadrží, měl by být schopen elektronicky zjistit, zda dotyčný nebyl za podobnou trestnou činnost odsouzen,“ řekl Právu Pospíšil.

„Vznikne-li nějaká petice vůči resortu, budeme se jí vážně zabývat. Abychom například alespoň nejzávažnější případy deviantů zveřejňovali, tomu se předem nevyhýbám,“ podotkl ministr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám